O echipa de medici cercetatori din Suedia a constatat ca poluarea intensa are efecte negative asupra functionarii inimii. Studiul efectuat de acestia a confirmat faptul ca, dupa câteva decenii de trai intr-un oras poluat, suntem mai expusi riscului de infarct miocardic. Semnele afectarii cardiovasculare apar dupa aproximativ 30 de ani intr-un mediu poluat, cum este cazul marilor orase. Studiul amplu, realizat de echipa suedeza, a demonstrat ca, in aceste conditii, riscul de infarct este cu 40% mai mare decât la persoanele care au respirat aer curat.
Aerul poluat provoaca inflamatii cronice si favorizeaza aparitia aterosclerozei, boala care poate cauza cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral. Principalii poluanti responsabili de aparitia acestor afectiuni sunt monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, particulele in suspensie.
Cercetatorii au evaluat periodic intre 1992 si 1994 starea de sanatate a participantilor la studiu, 1.397 de femei si barbati cu vârste cuprinse intre 45 si 70 de ani, precum si nivelul de poluare al orasului Stockholm. Aerul poluat a fost gasit responsabil de aparitia sau de agravarea a numeroase afectiuni ale aparatului respirator. Studiile anterioare au demonstrat ca poluarea este principalul factor in aparitia cancerului de plamâni. Leucemia poate fi si ea provocata de aerul poluat, arata alt studiu.
Dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica