-6.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatatePedicuta, detoxifiant si antialcoolic

Pedicuta, detoxifiant si antialcoolic

Prin proprietatile de detoxifiere a ficatului si pancreasului, pedicuta este una dintre plantele medicinale recomandate in curele de dezintoxicare a organismului. Are efecte antialcoolice si reduce dependenta de nicotina.


Pedicuta (Lycopodium clavatum) mai este cunoscuta in popor sub denumirea de bradisor sau brânca ursului. Se aseamana cu muschiul si poate fi intâlnita in orice anotimp, in padurile de la munte, la peste 600 de metri altitudine. In unele tari din Europa pedicuta este ocrotita de lege. In zonele defrisate ea dispare, neputând sa supravietuiasca direct in soare. Pedicuta se gaseste si in padurile din tara noastra. Este insa o planta care se inmulteste foarte greu, abia in 20 – 30 de ani ajungând la maturitate. De aceea se recomanda mai degraba achizitionarea acestei plante din farmacii si plafare decât recoltarea ei. Pedicuta pe care noi o gasim in plafare este adusa din tarile nordice, ceea ce ii garanteaza calitatea.


Aceasta planta medicinala este o adevarata comoara pentru bolnavii de artrita si reumatici. Prin continutul lor in triterpene, alcaloizi si substante minerale, produsele din pedicuta au o actiune foarte buna asupra incheieturilor chiar si in cazul unui reumatism degenerativ, când s-au produs deja anumite modificari in structura articulatiilor. Este recomandata, de asemenea, in bolile inflamatorii ale cailor urinare si organelor genitale, precum si in litiaza renala, hepatite, tumori ale ficatului, ciroza.


Se mai foloseste uneori ca diuretic, iar sporii de pedicuta in iritatii ale pielii. Rezultate deosebite s-au obtinut si in cazul bolnavilor cu stenoza hepatica.


Produse


Ceaiul se obtine dintr-o lingurita rasa de planta care se opareste intr-o cana de apa fiarta. Se consuma doar o ceasca pe zi dimineata pe stomacul gol cu aproximativ o jumatate de ora inainte de micul dejun. Doar in cancerul hepatic se admite consumarea chiar si a doua cesti pe zi.


Tinctura de pedicuta se poate procura din comert si are indicatii numeroase. Poate fi folosita in curele de dezalcoolizare, atunci când vreti sa renuntati la fumat sau pur si simplu daca vreti sa faceti o cura de dezintoxicare a organismului. Tinctura stimuleaza functionarea pancreasului si are efecte tonice asupra ficatului. Pentru toate acestea se foloseste o jumatate de lingurita de tinctura diluata in 100 de mililitri de apa, care se administreaza in trei reprize. Daca folositi tinctura pentru a scapa de dependenta de alcool sau tutun, tratamentul poate sa dureze intre o saptamâna si trei luni, in functie de produsul pe care l-ati cumparat de pe piata.


Extern, tinctura se foloseste contra durerilor, spasmelor musculare si hipertensiunii. Compresele imbibate se aplica pe spate si se lasa timp de câteva ore, de regula pe timpul noptii. Cu pedicuta uscata se poate, de asemenea, umple o pernita care se aplica noaptea pe zonele dureroase, in caz de reumatism.


Par rezistent


Daca adaugati patru – cinci picaturi de tinctura in apa de clatire (aproximativ doi litri), parul dumneavoastra se va intari, nu va mai cadea si va fi mai putin friabil.


Material realizat in colaborare cu dr. Cristiana Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS