Sanatatea noastra depinde foarte mult de calitatea aerului pe care il respiram. De aceea, este important sa pastram o atmosfera proaspata in locuinta.
Oxigenul si dioxidul de carbon au un rol deosebit in metabolism, in principal in schimbul de gaze de la nivelul plamânilor. Oxigenul poate influenta starea de sanatate prin scaderea concentratiei lui in aer si prin scaderea presiunii atmosferice. Scaderea cantitatii de oxigen din aer determina scaderea presiunii de la nivelul plamânilor si afecteaza procesul de oxigenare a sângelui.
Deodorantele anesteziaza simtul mirosului
Poluarea afecteaza toate vârstele. Mai sensibili sunt insa copiii, vârstnicii si cei care au afectiuni respiratorii cronice.
Aerul poluat este peste tot. Chiar si acasa, in baie, bucatarie sau dormitor. Deodorante, aerosoli, produse casnice de intretinere, sisteme de incalzire, toate concura la poluarea locuintei si este bine sa le inlocuiti cu altele naturale, mai putin periculoase sau toxice. Deodorantele contin o substanta care in contact cu mucoasa nazala anesteziaza, adica amorteste nervul olfactiv. Aerosolii imprastie substante sub forma de boare lichida fina care se inhaleaza usor si poate declansa un astm pe un teren atopic, adica predispus la alergeni. Produsele cu care ne curatam chiuvetele si faianta contin si ele virtuali agenti cancerigeni.
Sfaturi pentru ameliorarea microclimatului din locuinta
Ce trebuie sa faci ca sa ai un aer curat in locuinta? Iata câteva exemple:
1 – Se interzice fumatul in casa;
2 – Se aeriseste frecvent locuinta prin deschiderea usilor si ferestrelor. Acest lucru faciliteaza circulatia aerului, patrunderea razelor solare in casa. Sa nu uitam ca acolo unde intra soarele doctorul nu are ce face;
3 – Supraincalzirea interioarelor potenteaza actiunea nociva, toxica a produselor de curatenie;
4 – Hainele aduse de la curatatoriile chimice vor fi aerisite un timp pentru a indeparta substantele chimice volatile, cu potential cancerigen, folosite la curatarea lor;
5 – Obiectele din plastic vor fi inlocuite cu altele din sticla sau alte materiale naturale;
6 – Limitati la maximum folosirea produselor menajere de natura chimica;
7 – Umezeala, sporii de mucegai si bacteriile invadeaza locuintele prost aerisite. Instalati un ventilator in bucatarie si baie, puneti capac pe oala când fierbe si deschideti fereastra sa iasa aburul afara;
8 – Anumite plante de apartament au calitatea de a filtra aerul, absorbind emanatiile nocive cum ar fi formaldehida. Ele sporesc nivelul oxigenului din aer, cresc umiditatea si sunt si usor parfumate. Iata câteva din plantele considerate doctori ai caselor: aloe, palmier, dracena, curmal pitic, iedera comuna, gerbera, filodendronul, ficusul, crizantemele. Toate pot fi cumparate din florarii.
Dr. Mariana Pasarescu, consilier superior promovarea sanatatii