6.7 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateBinefacerile ceaiului

Binefacerile ceaiului

Ceaiul, in special ceaiul verde, este din ce in ce mai interesant pentru oamenii de stiinta. Un studiu efectuat recent prezinta multiplele beneficii pe care ceaiul, de orice fel, le are asupra sanatatii. Toate site-urile si toate publicatiile de specialitate dedicate sanatatii promoveaza aceasta bautura care este cea mai consumata din lume, dupa apa.


In lume se beau in fiecare zi peste un miliard de cani de ceai, principala categorie de consumatori fiind femeile. Consumul de ceai face minuni pentru sanatate, pentru ca, indiferent din ce este facut, acesta imbunatateste sistemul imunitar al organismului, aducând un aport important de antioxidanti (vitaminele C si E, zinc, seleniu etc.).


Beneficiile ceaiului au fost confirmate de un studiu efectuat in Japonia in septembrie 2006: ceaiul reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, imbunatateste distributia grasimilor si incetineste procesul de imbatrânire a creierului. Alt punct forte al ceaiului este acela ca teina, numita si cafeina din ceai, revigoreaza spiritul, fiind un bun stimulent.


Efectele benefice asupra sanatatii


Consumul de ceai reduce nivelul de colesterol si elimina grasimile, iar din acest motiv rata mortalitatii din cauza unor boli cardiovasculare este mai redusa printre cei care beau ceai in mod obisnuit. Mortalitatea este cu 23% mai redusa in cazul femeilor care beau cel putin cinci cesti de ceai pe zi.


Ceaiul nu are nici un efect asupra greutatii, ci asupra siluetei, prin urmare el nu are efecte-minune de slabire, ci doar intretine silueta. De fapt, consumul de ceai favorizeaza o buna repartizare a grasimii, in special in zona taliei si a soldurilor. In cel mai bun caz, ceaiul ajuta organismul sa se mentina dupa o dieta pentru ca aceasta bautura activeaza consumul de energie.


Efectul neuroprotector al ceaiului este una dintre temele de cercetare cele mai promitatoare. Datorita faptului ca este extrem de bogat in antioxidanti, ceaiul este inzestrat cu proprietati interesante care au efecte benefice asupra functiilor cognitive. Oamenii de stiinta au observat in principal ca subiectii trecuti de 65 de ani care consuma in mod regulat ceai sunt mai putin afectati de imbatrânirea cerebrala si de maladii neurodegenerative, precum boala Alzheimer sau Parkinson. Evident, aceste rezultate obtinute in domeniul cognitiv inca nu pot fi considerate ca fiind reguli generale si se asteapta sa fie confirmate si de alte studii.


Cum trebuie consumat ceaiul


Pentru a-si pastra toate proprietatie benefice, ceaiul trebuie sa fie infuzat timp de cel putin trei minute, trebuie consumat cât inca este cald si trebuie baut repede pentru ca elementele sale componente, in special antioxidantii, sa nu se lase pe fundul cestii si sa nu-si piarda din eficienta. Este recomandat sa beti ceaiul neindulcit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS