Tegumentul uscat este o afectiune cutanata foarte frecventa, care de obicei se inrautateste in anotimpul rece, atunci când nivelul umiditatii atmosferice este scazut. Poate aparea la toate vârstele si la persoane cu sau fara alte probleme dermatologice.
In cazul tegumentelor uscate, pliurile cutanate devin mai evidente, pielea capata un caracter rugos si are un aspect tocit si solzos. Pielea uscata apare mai ales la nivelul bratelor si picioarelor, dar poate afecta si trunchiul.
Aspectul principal al tratamentului consta in identificarea si contracararea oricarui factor care ar putea contribui la aparitia acestor afectiuni. Umidifierea tegumentelor ar trebui sa rezolve problema, dar apa singura o poate chiar agrava prin indepartarea uleiurilor naturale protective. Umidifierea tegumentelor urmata de aplicarea unei creme emoliente face pielea mai moale, fina si mai putin predispusa riscului de uscare.
Tratamentul tegumentelor uscate
Baza managementului acestei tulburari consta in stabilirea unui program corect de imbaiere, alaturi de utilizarea unei creme hidratante foarte eficiente. Nu ar trebui sa faceti mai mult de o baie sau un dus de maximum zece minute intr-o zi, intrucât dusurile si imbaierile prelungite, in special in apa calda, vor duce la o pierdere insemnata de uleiuri naturale de la nivelul tegumentului si vor accentua gradul de deshidratare al acestora. Apa pentru spalare ar trebui sa fie calduta, sapunul ar trebui utilizat doar la nevoie si numai la subrat, la nivelul organelor genitale, picioarelor si fetei. Dupa dus, aplicati pe piele un prosop uscat, dar fara a va freca cu el. Dupa trei minute de la iesirea din apa aplicati o crema hidratanta pe piele pentru a fixa apa in stratul cornos. Uleiurile de baie pot fi aplicate direct pe piele imediat dupa iesirea din apa. Cremele pot fi reaplicate pe parcursul zilei si seara ori de câte ori este posibil, in special la nivelul acelor zone cu un risc crescut de deshidratare. Aveti grija sa aplicati crema doar in zonele specificate de medic si doar la intervalele orare pe care le recomanda. Este recomandata cresterea gradului de umiditate in casa sau la locul de munca.
Utilizarea cremelor hidratante
Tegumentele uscate sunt o problema pe termen lung, cu un grad crescut de recurenta in special in anotimpul rece. Când se observa ca pielea incepe sa devina din nou uscata, se va reincepe utilizarea cremei hidratante si se va evita utilizarea sapunurilor obisnuite.
Exista patru clase de produse hidratante pentru corp.
Unguentele hidratante au cea mai mare capacitate de a mentine apa in tegument, dar au o consistenta grasa. Aceasta indeparteaza multa lume de la utilizarea lor, dar inconvenientul poate fi depasit daca se foloseste o cantitate mica de unguent pe o suprafata mare de piele.
Uleiurile hidratante sunt mai putin grase, dar suficient de eficiente. Uleiurile trebuie aplicate pe piele imediat dupa baie sau dus, dupa ce in prealabil pielea a fost usor tamponata cu un prosop uscat.
Cremele hidratante sunt de obicei de culoare alba si sunt complet absorbite in piele, astfel incât nu lasa un aspect gras dupa aplicare. De aceea sunt utilizate pe scara mai larga.
Lotiunile hidratante sunt suspensii de uleiuri sintetice in alcool sau apa. Sunt cele mai putin grase si cele mai placute la aplicare, motive pentru care sunt frecvent utilizate. Totusi, din cauza continutului de alcool pot determina o uscare a pielii daca sunt utilizate in mod repetat.
Atentie!
Anumite produse hidratante contin substante chimice care pot provoca iritatii la nivelul pielii sau reactii alergice la anumiti indivizi. Daca aveti probleme cu un anumit produs, incercati altul din aceeasi clasa, dar care contine alte ingrediente. Pentru a fi eficient, produsul trebuie aplicat de cel putin trei ori pe zi. Este esential ca aceste produse sa fie folosite imediat dupa baie sau dus.
Material realizat cu informatii preluate de pe www.sfatulmedicului.ro