Pentru a tine la distanta cancerul, dar si afectiunile cardiovasculare si obezitatea, dati legumelor, fructelor, cerealelor integrale, pestelui locul pe care il merita in dieta dumneavoastra.
Suplimentele alimentare naturale, consumul a doi-trei litri de apa plata pe zi, alimentele cu seleniu (fructe, legume, oua, cereale integrale), alimentele cu zinc (fructe de mare daca sunt foarte proaspete sau corect conservate), ceaiul verde, uleiul de masline (o lingura pe zi), vin rosu (nu mai mult de un pahar pe zi) se considera ca diminueaza riscul de cancer.
Este bine sa ajutam cât mai bine organismul astfel incât sa ne mentinem o imunitate corespunzatoare. Multe alimente au proprietati imunostimulatoare si imunomodulatoare: iaurturile imbogatite cu bacterii probiotice, usturoiul, ceapa, soia, unele plante (echinaceea). Din nefericire, imunitatea nu este punctul forte al omului civilizatiei moderne. De vina este, printre altele, si dieta. Produsele inalt procesate, mezelurile, brânzeturile topite, margarina, produsele fast-food, E-urile sunt dusmanii imunitatii.
Consumati alimente bogate in antioxidanti
Specialistii ne atrag atentia ca exista unele alimente care blocheaza functiile de detoxifiere ale organismului, ceea ce genereaza radicali liberi si, implicit, imunitate scazuta. Asa, spre exemplu, grepfrutul este utilizat ca detoxifiant in numeroase diete pentru slabit. Totusi, s-a dovedit prin studii ca el blocheaza, de fapt, mecanismele naturale de detoxifiere. Vinovata de acest inconvenient este o substanta din acest fruct. De aceea este bine sa evitati consumul excesiv de grepfrut.
Alte studii efectuate in Japonia au aratat ca patlageaua vânata se situeaza imediat dupa varza in ceea ce priveste actiunea anticancerigena. In general, persoanelor cu cancer le sunt recomandate legume crude, precum si vinetele si rosiile, acestea fiind printre putinele care isi mentin proprietatile si daca sunt preparate termic. Licopenul din rosii este un antioxidant puternic, cu efect anticancerigen, care nu se distruge total prin fierbere.
Reguli
Dieta anticancer trebuie sa respecte câteva reguli simple, dar deosebit de importante. Mâncati cinci portii de legume si fructe zilnic. Dimineata, inlocuiti sandvisul cu salam si pâine alba cu o portie de cereale integrale, iar de doua-trei ori pe saptamâna rasplatiti-va cu o portie de peste gras oceanic (macrou, cod, hering)!
Stiati ca…
Merele, coacazele contin acid elagic, o substanta cu proprietati anticancerigene dovedite, iar carnea rosie, in cantitati mari, favorizeaza aparitia cancerului digestiv? S-a dovedit, de asemenea, ca riscul de cancer de colon este de trei ori mai mare la persoanele care consuma multa carne rosie, iar cancerul de pancreas este mai des intâlnit la consumatorii de carne prajita, pentru ca substantele cancerigene produse in timpul prajirii suprasolicita pancreasul.
Suplimentarea dietei cu seleniu reduce incidenta si previne aparitia cancerului de prostata? In cazul bolnavilor de cancer, seleniul contribuie la eficienta chimioterapiei.
Pestele este un aliat puternic in lupta contra cancerului? In ultimul timp se vorbeste tot mai mult despre rolul acizilor grasi esentiali omega 3 si omega 6 in dieta noastra.
Acizii omega 3 (peste, ulei de masline) sunt de partea noastra, pe când cei omega 6 (ulei de floarea-soarelui, de sofranel, din germeni de porumb) favorizeaza aparitia bolilor.
Dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica si management sanitar