Anual, mii de copii din intreaga lume ajung la spital, unii chiar mor in urma otravirilor cu produse periculoase din casa sau gradina, lasate din neglijenta la indemâna lor.
Pentru copiii mici, continutul unei sticle cu detergent sau diluant poate reprezenta o bautura. Iar curiozitatea lor este fara masura. Ar face orice pentru a si-o satisface. Este bine ca parintii sa stie insa ca nesupravegherea si neatentia se platesc uneori cu viata copilului.
Precautii
Pentru a preveni aceste otraviri, verificati unde pastrati urmatoarele substante: soda caustica, detergent, decolorant, dezinfectant, ierbicid, insecticid, acid pentru baterie, parafina, otrava pentru soareci sau sobolani, alcool alb, alcool mentolat, motorina, petrol. Pastrati-le in locuri unde copiii nu pot ajunge. Cea mai buna varianta este un dulap inchis asezat foarte sus, dar amintiti-va ca micutii se urca in locuri in care nici nu v-ati fi imaginat.
Pastrati produsele chimice periculoase in propriile lor ambalaje. De exemplu, nu puneti parafina in sticlele de limonada.
Nu folositi decolorant si detergent in amestec pentru toaleta. Amestecul poate imprastia un gaz periculos.
Nu lasati copiii sa manânce orice plante. Unele sunt otravitoare. Semintele de la salcâmul galben, de exemplu, pot provoca deranjamente stomacale, iar unele ciuperci sunt otravitoare si pot ucide.
In cazul in care copilul a inghitit un produs otravitor sau a mâncat dintr-o planta toxica, dati-i sa bea un pahar cu lapte sau apa, in caz ca nu aveti lapte. Acest lucru contribuie la diluarea substantei otravitoare. Apoi duceti de urgenta copilul la spital. Daca este posibil, luati si o mostra din toxicul respectiv.
Primul ajutor in intoxicatia cu medicamente
Daca baietelul sau fetita dumneavoastra a inghitit din greseala medicamente, actionati de urgenta in felul urmator:
– Nu dati copilului apa cu sare pentru a provoca varsaturi. Sarea poate fi periculoasa in anumite situatii;
– Daca nu sunteti sigur ca a inghitit ceva, cautati unu-doua minute pentru a verifica lipsa unor pastile, verificati daca nu au cazut sub un scaun, de exemplu;
– Daca totusi credeti ca a inghitit pastile, duceti imediat copilul la medic;
– Daca este posibil, luati cu dumneavoastra tubul sau câteva pastile din medicamentul respectiv. Ii va ajuta pe medici sa identifice substanta toxica vinovata si sa gaseasca remediul neutralizant potrivit in situatia respectiva.
Dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica si management sanitar