2.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateSpuneti NU alcoolului in timpul sarcinii!

Spuneti NU alcoolului in timpul sarcinii!

De multe ori, femeile insarcinate trec cu vederea cât de periculos poate fi consumul de alcool pentru fat. Daca viitoarea mamica bea alcool in cele noua luni de sarcina, consecintele asupra dezvoltarii fatului pot fi extrem de grave si poate aparea chiar sindromul de alcoolism fetal.


In prezent, pentru ca nu se poate stabili exact o cantitate de alcool ce poate fi consumata fara ca bebelusul sa fie afectat, medicii recomanda viitoarelor mamici sa nu bea deloc alcool in timpul sarcinii. De fapt, consumul zilnic de alcool prezinta riscuri serioase pentru sanatatea copilului, dar prea putine femei insarcinate constientizeaza ca orice lichid absorbit trece direct din sângele mamei in cel al copilului, prin placenta.


S-a constatat ca in cazul in care nu se depaseste o limita de doua pahare de alcool pe zi nu se poate vorbi despre un sindrom de alcoolism fetal, dar nu trebuie sa neglijam faptul ca alcoolul poate avea consecinte serioase asupra copilului: poate aparea riscul de nastere prematura, iar mai târziu copilul poate avea probleme de memorare si de invatare, dar si tulburari de atentie si concentrare. Ceea ce trebuie retinut este faptul ca, indiferent de cantitatea de alcool bauta in timpul sarcinii, consumarea acestuia prezinta intotdeauna riscuri.


Când se poate vorbi de sindromul de alcoolism fetal?


Intr-un an, incidenta acestui sindrom este de doua nasteri la 1.000, in principal in tarile in care consumul de alcool este foarte ridicat (tarile nordice, Marea Britanie). S-a constatat ca acest sindrom apare in special la femeile care consuma in mod regulat trei pahare de alcool in fiecare zi in timpul sarcinii, dar poate aparea si in cazul in care se bea alcool rar, dar in cantitati foarte mari. Sensibilitatea fatului fata de alcool variaza pe intreaga perioada a sarcinii. In primele saptamâni de sarcina, riscurile cresc, in special pentru inima, ochi si pentru formarea membrelor fatului, dar sistemul nervos central este sensibil si supus riscurilor pe intreaga durata a celor noua luni de sarcina.


Sindromul de alcoolism fetal are consecinte fizice caracteristice si urmari ireversibile. Copiii afectati de acest sindrom vor fi micuti si slabuti, iar trasaturile lor fizice sunt distincte: nasul este scurt si cârn si are radacina plata, ochii sunt mici si departati, iar craniul este mai putin dezvoltat decât in mod normal. Sistemul nervos central al copiilor cu sindrom de alcoolism fetal este si el afectat, acestia prezentând retard mental sau hiperactivitate. Aceste simptome nu se observa insa la toti copiii care au fost „atinsi“ de consumul de alcool pe când se aflau in pântecele mamei.


Efecte pe termen lung


Câteva dintre efectele pe termen lung ale sindromului de alcoolism fetal sunt intârzierile de crestere, tulburarile neurologice (instabilitate, dificultati de vorbire, dificultati de invatare), inadaptabilitatea sociala. 60% dintre copiii cu sindrom de alcoolism fetal sunt predispusi la maturitate la dependenta de alcool si de droguri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS