A ne ingriji de sanatatea noastra nu inseamna doar sa urmam cu strictete tratamentele prescrise de medic in cazul unor boli. Mult mai important decât sa tratam o boala este sa invatam sa prevenim aparitia ei.
Un regim de viata sanatos inseamna un tonus ridicat si chef de viata. Medicii recomanda o alimentatie variata cu un consum ridicat de fructe si legume, in special in acest anotimp. Doza ideala ar fi de cinci legume si cinci fructe zilnic, iar supele si ciorbele nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic. Din nefericire, stilul nostru de viata ne impiedica sa avem o alimentatie sanatoasa.
Antioxidantii. In zilele noastre, exista o varietate de sucuri de fructe, cu sau fara zahar, care contin o cantitate crescuta de elemente benefice pentru sanatate: antioxidanti, vitamine si minerale. Sucurile de struguri si de mere sunt mai bogate in vitamine si minerale decât cel de portocale, care se consuma de obicei la micul dejun. Studiile efectuate de cercetatorii de la Universitatea din Glasgow au aratat ca sucurile de fructe consumate zilnic ajuta la prevenirea anumitor boli cronice. Elementele chimice din continutul sucurilor de fructe actioneaza ca si antioxidantii (ajuta organismul sa se debaraseze de radicalii liberi care sunt nocivi pentru sanatate). Rezultatele cercetarilor au demonstrat ca sucul de struguri negri contine cea mai mare cantitate de polifenol si este un puternic antioxidant, la fel ca vinul rosu. Specialistii recomanda, de asemenea, sucul de mere verzi, cel de afine, de lamâie si de grepfrut. Sucurile cu continutul cel mai scazut de antioxidanti sunt cel de struguri albi, de ananas si de tomate.
Protectia. Polifenolul, care se regaseste in majoritatea fructelor si legumelor, are un rol foarte important in protectia organismului impotriva bolilor cronice (cea mai grava fiind cancerul). Cei mai activi componenti sunt flavanoizii si antocianinele, care insumeaza 93 la suta din polifenolul prezent in sucurile de fructe. Compusii din fructe au un efect pozitiv asupra sanatatii: reduc colesterolul, imbunatatesc circulatia sanguina si previn aparitia cancerului.
Studiile efectuate in Statele Unite si in Japonia au mai aratat ca sucul de fructe si legumele previn aparitia maladiei Alzheimer. Alan Crozier, profesor de biochimie vegetala si nutritionist, cel care a condus studiul de la Glasgow, a explicat ca sucurile de fructe contin produsi chimici, iar pentru a obtine cel mai bun efect este ca acestea sa fie consumate saptamânal.
Atentie la zahar! Profesorul Crozier atrage atentia asupra zaharului continut de sucurile de fructe, precizând ca, in exces, acestea ar putea avea un efect negativ asupra sanatatii. „La fel ca alcoolul continut de vinul rosu si ca grasimile din ciocolata, tinerii ar putea consuma o cantitate prea mare de zahar. Consumul excesiv de zahar va creste glucoza si va duce in timp la formarea diabetului. Ideal ar fi sa consumati 200 – 250 ml de suc de fructe zilnic“, a precizat profesorul Crozier.
Flavonoizii sunt pigmenti care se gasesc in fructe, plante, in ceai, cafea, vin si in ciocolata. Acestia ajuta la combaterea inflamatiilor, alergiilor, a colesterolului si chiar previn aparitia cancerului. Antocianinele sunt pigmenti care se gasesc in principal in sucul de struguri negri si ajuta la intarirea radacinii firului de par si controleaza productia de insulina.