O nutritie adaptata, echilibrata si variata previne si rezolva multe probleme de sanatate, adauga ani vietii si viata anilor. Asa se explica de ce oamenii modesti sau chiar saraci sunt de regula mai sanatosi decât cei bogati, care-si permit rafinamente gastronomice si, mai grav, abuzuri alimentare.
Exista multe modele alimentare. Se spune ca vegetarienii sunt mult mai sanatosi decât cei care consuma carne, dar sa nu uitam ca intotdeauna calea de mijloc este cea mai buna, indiferent de situatie, sex, vârsta, anotimp sau zona geografica.
Este bine sa mâncam variat, dar sanatos, si, la intervale regulate, calm si savurând fiecare aliment. Sa avem trei mese principale pe zi si doua gustari, asemenea copilului mic, este modelul cel mai sanatos si natural de a ne alimenta. Sa nu uitam ca masa de dimineata este cea mai importanta, prânzul trebuie sa fie frugal, iar cina, cât mai usoara si nu dupa ora 20.00, pe cât posibil. Cât despre cina, este mai bine sa renuntam la ea decât sa ne incarcam organismul cu toxine alimentare mâncând in miez de noapte si depasind astfel capacitatea de detoxifiere, in principal a ficatului.
Sa bem zilnic 1,5 -2 litri de apa de calitate, apa de izvor sau apa plata, apa de fântâna sau de la robinet, potabila. Sa tinem post dupa invatatura biblica: doua zile pe saptamâna (miercuri si vineri), macar post de carne, ca in credinta catolica. Aceste zile de post aduc un beneficiu imens starii noastre de sanatate; ele ajuta organismul sa se purifice, detoxifiindu-l si pregatindu-l pentru stari de constiinta mai elevate, pentru o gândire optimista, sentimente pozitive, nobile si emotii pe masura.
O dieta sanatoasa inseamna si sa consumam de doua ori pe saptamâna peste oceanic.
Fara apa in timpul mesei
Si sa nu uitam ce este mai important. Când stam la masa, vom uita grijile si problemele de peste zi. Sa fim relaxati, bine dispusi, sa savuram alimentele pe indelete. Masa va fi aranjata cât mai simplu si cu gust, estetic si atractiv in acelasi timp. Intotdeauna, un om relaxat are o digestie mai buna, iar o digestie buna inseamna o stare de bine, voie-buna, optimism, sanatate, viata mai buna si mai lunga. O alta regula importanta, in timpul mesei nu se bea apa! Aceasta se consuma cu cel putin o jumatate de ora inainte sau dupa masa, pentru a nu dilua secretiile gastrice si a perturba digestia normala. Apa poate fi bauta intre mese, ori de câte ori apare senzatia de sete sau de foame.
Din nefericire, adultii ignora aceste reguli elementare, iar tributul il platesc, in functie de ereditatea particulara, individuala, in jurul vârstei de 30 – 40 de ani.
Printr-un mod de viata haotic, noi nu vom face decât sa precipitam mostenirea ereditara a afectiunilor de tipul: boli de inima, diabet, ulcer etc. Alimentatia nesanatoasa si sedentarismul stau la baza aterosclerozei, care, la rândul ei, poate sa provoace infarct miocardic si boli cerebro-vasculare, prima cauza de mortalitate in rândul adultilor.
Televizorul, dusmanul siluetei
Masa se serveste in liniste, nu discutam, nu citim si nu privim la televizor sau in ecranul computerului. In momentul in care omul este satul, tubul digestiv secreta hormoni care trimit spre creier semnale de satietate. Atunci când creierul este ,,ocupat’“ sa proceseze informatiile cu care este bombardat prin intermediul altor factori, el nu percepe semnalele de satietate, iar omul manânca peste masura.
Dr. Mariana Pasarescu, medic primar sanatate publica