1.2 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateHormonii, vinovaţi pentru crizele adolescentine

Hormonii, vinovaţi pentru crizele adolescentine

Variaţiile de stare psihică şi anxietatea extrem de întâlnite în rândul adolescenţilor sunt provocate de un hormon care serveşte în mod normal la calmarea adulţilor, informează un studiu publicat în revista Nature Neuroscience şi citat de site-ul www.meridianul.com.
Experimentele efectuate pe şoareci au scos la iveală caracterul paradoxal al hormonului THP. Dacă acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul oamenilor, fenomenul ar putea explica schimbările bruşte de stare psihică şi anxietatea care sunt manifestate de majoritatea adolescenţilor.
„Adolescenţii nu se comportă nebuneşte tot timpul“, a spus coordonatorul studiului, Sheryl Smith, profesor de fiziologie şi farmacologie la Universitatea de Stat din New York.
„Totuşi, aceştia manifestă schimbări dese şi bruşte, de la calm la furie şi invers“, a adăugat ea.
„Răspunsurile la evenimente stresante sunt amplificate, iar anxietatea se contopeşte cu panica şi este mai des întâlnită la fete decât la băieţi“, se indică în studiu.
„În plus, în adolescenţă cresc riscurile de suicid, în ciuda oricăror strategii medicale abordate“, mai spun cercetătorii.
THP, sau alopregnanolon, serveşte de obicei drept calmant natural. Este produs de organism la câteva minute de la apariţia factorilor stresanţi pentru a calma activitatea neuronală, a reduce stresul şi a ajuta persoana să se adapteze situaţiei.
Cercetătorii au analizat activitatea cerebrală a şoarecilor înainte de pubertate, în timpul acesteia şi la maturitate.
Şoarecii prepuberi şi adulţi care au fost supuşi unor situaţii stresante au indicat un nivel mai scăzut de anxietate faţă de şoarecii care erau la pubertate. Analize mai amănunţite au atribuit această excitabilitate crescută efectelor hormonului THP, care acţionează asupra celulelor creierului prin intermediul unor receptori.
În perioada adolescenţei, şoarecii posedă receptorii obişnuiţi, dar şi un al doilea tip de receptori care provoacă anxietate în loc să calmeze atunci când sunt acţionaţi de hormonul THP.
„Aşadar, începutul pubertăţii este o perioadă în care multe emoţii şi răspunsuri la situaţiile stresante sunt exacerbate. Nu este o noutate că adolescenţii trec printr-o perioadă grea. Din fericire, sperăm să aducem o nouă rază de lumină asupra acestei probleme“, au spus cercetătorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS