-1.6 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateRelaxarea şi controlul stresului

Relaxarea şi controlul stresului

Timpul şi energia noastră sunt limitate şi preţioase. Stresul din viaţa de zi cu zi este normal şi apare ca reacţie la nenumăratele provocări ale vieţii civilizate. Este, într-un fel, tributul pe care-l plătim civilizaţiei şi comodităţilor ei, îndepărtându-ne tot mai mult de comuniunea noastră înnăscută cu natura.

Ca să poţi face faţă stresului trebuie să ţii cont de câteva standarde esenţiale. În primul rând, ordinea la locul de muncă şi acasă vă ajută să renunţaţi la lucrurile care nu vă sunt utile şi vă incomodează.
Gestionaţi-vă timpul pe hârtie pentru fiecare dintre activităţile importante zilnice, pentru a evita stresul întârzierilor sau frustrările provocate de criza de timp. Dacă nu reuşiţi să găsiţi timp pentru toate activităţile programate, selectaţi-le pe cele prioritare şi renunţaţi la celelalte. Nu uitaţi să vă lăsaţi timp şi pentru relaxare şi evenimente neprevăzute.
Evitaţi locurile, persoanele şi situaţiile conflictuale într-o manieră care să nu deranjeze pe nimeni, pentru că, dacă sunteţi o persoană foarte sensibilă, veţi suferi şi din această cauză. Cu alte cuvinte, dacă nu puteţi îndepărta stresul, îndepărtaţi-vă dumneavoastră de el.

Evitaţi persoanele stresante

Faceţi-vă timp 30 – 60 de minute zilnic, pentru a sta în linişte să vă gândiţi la dumneavoastră, la ce aţi făcut sau mai aveţi de făcut.
Dacă nu puteţi evita persoanele stresante, încercaţi să aveţi de a face cu ele când sunt şi alte persoane de faţă, care vor absorbi o mare parte din presiunea asupra dumneavoastră. Ştim cu toţii că există oameni care fac tot ce le stă în putere să provoace altora gelozia, invidia, spiritul neloial de competiţie. Chiar dacă vă pare superficial faptul că este bine să vă mulţumiţi cu ceea ce aveţi şi să vă bucuraţi de puţinul pe care-l aveţi, acesta este un adevăr. Stresul cauzat de acest tip de patimă, invidie ori gelozie se va îndrepta întotdeauna împotriva dumneavoastră.
Încercaţi să faceţi lucrurile pe rând. Fiţi prezent în ceea ce faceţi, puneţi suflet în toate activităţile dumneavoastră. De exemplu, dacă priviţi la televizor, nu ronţăiţi şi nu serviţi masa în acest timp. Elevii şi studenţii, când sunt în perioada tezelor sau a examenelor, să renunţe la obiceiul de a asculta muzică în timp ce învaţă.

De ce visăm cu ochii deschişi?

Orice om are nevoie de momente de relaxare pe parcursul zilei. Durata şi numărul lor diferă de la o persoană la alta. De multe ori nici nu suntem conştienţi de existenţa lor, organismul îşi ia singur aceste pauze, fără ca noi să ne dăm seama. Acestea sunt clipele când visăm cu ochii deschişi. De aceea, se consideră că în viaţa de toate zilele tot ce ne ajută să ne deconectăm fără a ne dăuna este binevenit. Şi nu uitaţi că este absolut normal ca uneori să staţi şi să nu faceţi nimic. Acasă, la locul de muncă sau în natură, aceste scurte pauze sau perioade de meditaţie vă ajută să vă eliberaţi de stres şi să vă mobilizaţi energiile pentru binele propriei persoane sau al celor din jur.
Viaţa nu este o luptă permanentă. Ne-a fost dăruită să ne bucurăm de fiecare clipă a ei, chiar dacă o privim uneori ca pe o cursă cu obstacole. Puteţi trece de ele cu bucurie şi răbdare dacă ajungeţi să vă cunoaşteţi bine şi vă respectaţi propria persoană, ca şi pe cei din jurul dumneavoastră. Descoperiţi astfel resurse nebănuite, calităţi care vă ajută să aveţi încredere în forţele proprii şi să deţineţi controlul acţiunilor dumneavoastră.
Dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică

Simptome

Primele semne de surmenaj – stres în exces – sunt pierderea bunei dispoziţii şi faptul că nu reuşiţi, aşa cum ar fi normal, să vă treziţi cu bucurie şi optimism spre a întâmpina o nouă zi.
Este momentul să apelaţi la tehnici de relaxare, de pildă jogging-ul sau mersul pe jos în ritm susţinut, să vă plimbaţi prin parcuri ori să ascultaţi o muzică bună în linişte, acasă, sau chiar să cereţi ajutorul unui specialist.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS