Din popor se ştie că fumariţa încetineşte fenomenul de îmbătrânire. Această legendă este pe cale să se transforme în realitate. Specialiştii în fitoterapie au constatat că face bine la ficat şi la rinichi, fluidizează sângele şi ajută la eliminarea excesului de grăsime.
Cunoscută în popor şi sub denumirile de „fumul pământului“ sau „iarbă de curcă“, fumariţa (Fumaria officinalis) este o plantă anuală, ierboasă, înfloreşte din mai până în septembrie, perioadă în care este recomandată recoltarea ei. Planta se distinge uşor datorită florilor mici violete, albe spre bază şi roşii la vârf. Se găseşte în locuri cultivate sau pe câmp.
Conţine principii active – acid fumaric, tanin, potasiu, alcaloizi – care recomandă planta pentru tratamentul cefaleei, al constipaţiei, obezităţii, scorbutului, parazitozelor, asteniei, amenoreei, aterosclerozei, dischineziei biliare, febrei, hipertensiunii arteriale, afecţiunilor renale, eczemelor, acneei şi artritei.
Cura de slăbire
Din părţile aeriene ale plantei, verzi sau uscate, se poate prepara o infuzie, utilă în curele de slăbire sau pentru tratamentul constipaţiei. Ideal este să folosim 50 de grame de plantă uscată sau 40 de grame plantă verde la un litru de apă. Se lasă să infuzeze timp de zece minute şi se consumă câte o ceaşcă înainte de masă. Chiar dacă este foarte amar, ceaiul se consumă neîndulcit. Cura nu trebuie să depăşească mai mult de două săptămâni. Acest ceai are efect hipotonizant şi poate duce la pierderi semnificative în greutate, dacă este administrat timp de o săptămână. Dacă tratamentul este reluat după o săptămână de pauză, efectele sunt hipnotice, de calmare, fiind benefic în insomnii.
Infuzia concentrată se poate folosi şi extern pentru tratarea acneei sau a eczemelor, aplicând pe zona afectată un tampon îmbibat în acest ceai.
Pentru tratamentul celorlalte afecţiuni menţionate mai sus se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la o cană de apă clocotită.
Tratamentul psoriazisului
Ceaiul de fumariţă este recomandat pentru tratarea psoriazisului. Se administrează concomitent cu tratamentul extern. Ceaiul de prepară dintr-un amestec, 40 g coada calului, 30 g coajă de salcie, 50 g urzică, 10 g ventrilică, 20 g fumariţă, 30 g gălbenele, 20 g coada şoricelului,10 g coajă de stejar, 30 g tătăneasă, 40 g trifoi roşu. Pentru aceasta se obţine o infuzie dintr-o linguriţă de amestec la o cană de apă, care se bea zilnic.
Material realizat în colaborare cu dr. Cristiana Pîrşoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr.3