Consumul frecvent de ţelină proaspătă ajută la vindecarea impotenţei, avitaminozelor, previne cancerul şi duce la eliminarea kilogramelor în plus.
Ţelina (Apium graveolens) este folosită pentru condimentarea mâncărurilor, dar la fel de importantă este şi în medicina naturistă. Calităţile ei terapeutice sunt cunoscute de mai bine de 2.000 de ani. În Grecia antică, de exemplu, planta era folosită pentru tratarea hipertensiunii arteriale, asteniei sexuale, reumatismului, gutei, litiazei şi colicilor renale.
Cercetătorii americani au descoperit de curând că ţelina conţine o substanţă, 3-butilftalidă, care ajută sângele să circule cu uşurinţă prin artere. Consumată crudă, sub formă de sucuri sau presărată pe alimente, ţelina ajută la fortificarea organismului, prevenind avitaminozele şi aducând un aport important de minerale alimentaţiei. Frunzele, în special, au un conţinut ridicat de vitamine A, C, B1, B2, B6, E, K şi PP, dar şi de minerale (fier, calciu, fosfor, potasiu). În scopuri terapeutice se folosesc frunzele, rădăcinile şi seminţele.
Previne alergiile
Datorită calităţilor diuretice, ţelina se foloseşte în curele de slăbire. Pentru aceasta este suficient să bem dimineaţa 100 de mililitri de suc de ţelină şi să urmăm un regim alimentar hipocaloric. Ţelina este cu atât mai importantă pentru organism cu cât se ştie că este alimentul cu cel mai mare conţinut de potasiu. Pentru vindecarea impotenţei este suficient consumul unei cantităţi mult mai mici, de un pahar de suc de ţelină pe zi, în trei reprize, după mesele principale. Acelaşi suc este eficient şi în prevenirea reumatismului. Folosit în amestec cu sucul de morcovi, cel de ţelină este eficient în prevenirea şi tratamentul alergiilor, bronşitei şi astmului bronşic. Pentru a mări efectul, în amestec se poate adăuga şi suc de ridichi. În diabet, cistită, sucul de ţelină se amestecă în proporţie de 50% cu suc de morcovi şi pătrunjel, iar în ateroscleroză, cu suc de morcovi şi suc de sfeclă roşie. Se pot consuma una – două căni pe zi.
Preparare
Pentru prepararea infuziei se opăreşte o lingură de frunze (pulbere) cu un sfert de litru de apă fiartă. Se lasă zece minute, apoi se filtrează. O cană de infuzie este suficientă pentru consumul zilnic, în caz de răguşeală, gaze intestinale, constipaţie sau catar pulmonar. Decoctul din ţelină se prepară din 25 de grame de rădăcină la un litru de apă, fierte timp de cinci minute. Se lasă să se răcească cinci minute, acoperit, după care se poate folosi în digestiile lente, balonări, obezitate.
Ţelina este recomandată, de asemenea, în prevenirea cancerului, în special la persoanele care au o alimentaţie bogată în E-uri.
Dieta cu ţelină
Se consumă în fiecare dimineaţă 100 de grame de suc proaspăt de ţelină sau se prepară o salată din ţelină şi morcov ras. Dieta durează două – trei săptămâni, în toată această perioadă fiind permise doar fructe şi legume, carne slabă de pui, ouă, iaurt şi peşte şi interzise grăsimile sub orice formă. Veţi reuşi să daţi jos până la cinci kilograme.
Material realizat în colaborare cu dr. Cristiana Pîrşoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3