-2.7 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateÎnvăţaţi să preveniţi cariile dentare

Învăţaţi să preveniţi cariile dentare

Cariile: probabil vă amintiţi de acele momente de groază în care v-au trecut transpiraţiile pe scaunul dentistului. Vă rugaţi să nu descopere cumva vreo carie şi să nu fie nevoie să folosească mult temuta freză. Acum puteţi să preveniţi cariile, pentru a nu mai trece prin astfel de momente niciodată. Site-ul www.topsănătate.ro vă oferă câteva informaţii despre cum se formează ele şi despre ce puteţi face pentru a le stopa apariţia.

Cum apar cariile?

Atunci când este vorba despre carii, puteţi privi bacteriile drept „inamicul public numărul 1“. Gura, dinţii şi periuţele de dinţi sunt pline de bacterii care se depun pe dinţi în tartru, salivă şi resturi de mâncare. Bacteriile devorează particulele de alimente de pe dinţi. Ca urmare a „ospăţului“ lor apare acidul, care pune dinţii în pericol. Cum lucrează el? Atacă smalţul dinţilor şi astfel apar cariile. Capacitatea dinţilor de a repara smalţul este limitată, ei reuşind acest lucru prin extragerea mineralelor aflate în salivă. Din păcate însă, rata distrugerii smalţului de către acidul din alimente o depăşeşte cu mult pe cea a reparării dinţilor. În mod normal, nu simţiţi cum acidul vă atacă dinţii, această operaţiune fiind nedureroasă. Totuşi, dacă nu o trataţi la timp, vă atacă nu doar învelişul dentar, ci şi nervul sau chiar gingiile.

Ce puteţi face?

O igienă orală optimă va reduce garantat riscul apariţiei cariilor. Periatul dinţilor şi utilizarea aţei dentare în acest scop sunt mai mult decât binevenite. Periajul reduce bacteriile din cavitatea orală şi îndepărtează în acelaşi timp resturile alimentare cu care acestea se hrănesc. Nu uitaţi să periaţi cu atenţie toţi dinţii timp de două – trei minute. Mulţi oameni fac greşeala de a se grăbi, periind dinţii în maximum 45 de secunde – şi pierzând astfel din vedere porţiuni importante din gură.
Folosirea aţei dentare în mod regulat (ceea ce înseamnă zilnic) este un alt obicei foarte bun. Aţa dentară atinge 35% din cavitatea orală pe care periuţa de dinţi nu o poate curăţa. Acestea sunt zonele predispuse apariţiei cariilor, deoarece bacteriile trăiesc liniştite. Gândiţi-vă că spălatul pe dinţi fără a folosi aţa dentară este ca un duş făcut numai pe două treimi din suprafaţa corpului. Restul rămâne murdar!

Alte sfaturi

Pe lângă o igienă orală completă, mai există şi alte lucruri pe care le puteţi face pentru a preveni apariţia cariilor:
Fiţi atent la ce mâncaţi. Bacteriile sunt în mod special „înnebunite“ după mâncărurile şi băuturile care conţin zahăr şi carbohidraţi. Acestea le dau puterea de a trăi, de a creşte şi de a se reproduce, creând carii şi atacând smalţul dinţilor. Alimentele cele mai periculoase sunt cele lipicioase, cu tendinţa de a rămâne pe dinţi – ca dulceaţa, caramelul sau mierea. Atunci când se lipesc pe dinţi, aceste alimente nu pot fi îndepărtate prin mestecat sau prin înghiţit. În consecinţă, ele oferă bacteriilor o sursă permanentă de alimentare, din care acestea găsesc forţa de a distruge smalţul dinţilor. Cel mai simplu lucru pe care îl puteţi face după ce mâncaţi astfel de lucruri este să vă clătiţi pe dinţi la finalul mesei. Ar fi ideal să aveţi mereu o periuţă de dinţi la dumneavoastră şi să o folosiţi atunci când momentul o cere.
Aveţi grijă când mâncaţi. Acidul creat de bacterii este neutralizat de salivă şi expulzat din gură.
După ce acidul este eliminat, mineralele conţinute de salivă se pregătesc să repare smalţul dinţilor atacaţi de bacterii. Intervalele mai mari între mese le oferă acestor minerale binefăcătoare oportunitatea de a repara porţiuni mai mari, pe când mesele foarte dese oferă bacteriilor o bază alimentară dăunătoare danturii.
Gustările luate după masă sunt deci mai puţin periculoase decât cele luate între mese. Astfel, o ciocolată după masă nu va provoca atâtea neplăceri ca o ciocolată mâncată separat. Nici băuturile dulci băute pe tot parcursul zilei nu aduc un beneficiu în ceea ce priveşte dantura.
Bazaţi-vă pe fluor. Fluorul este o minune a stomatologiei timpurilor moderne. El intră în smalţul dinţilor şi îl întăreşte, făcându-i mult mai rezistenţi la atacuri nedorite.
Majoritatea pastelor de dinţi conţin suficient fluor pentru protecţia dentară. Copiii iau fluorul din apa potabilă, atunci când mănâncă sau beau. Puteţi consulta un medic pediatru sau un stomatolog pentru a afla dacă micuţul dumneavoastră primeşte necesarul de fluor din apă.
Mergeţi la dentist în mod regulat. Vizitele regulate şi relativ dese făcute dentistului vă pot asigura că dinţii dumneavoastră se află într-o stare perfectă.
Cel mai periculos lucru este să amânaţi mersul la dentist din teamă, în special dacă simţiţi sau ştiţi că nu este în regulă ceva. Dentistul poate identifica acele probleme care prezintă potenţiale riscuri pentru dantură şi le poate trata din timp.
Mai mult decât atât, el poate observa atent care sunt acele locuri din gură pe care le omiteţi la periaj – şi vă poate atrage atenţia ca pe viitor să le acordaţi mai multă atenţie.
Dacă vă îngrijiţi dinţii cu atenţie şi aveţi grijă la ce, cum şi când mâncaţi, vă puteţi linişti – dinţii dumneavoastră vor fi plini de sănătate şi frumuseţe pentru mult timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS