Obezitatea este o boală de nutriţie care se manifestă printr-o creştere exagerată a greutăţii corporale. Această afecţiune apare ca urmare a unui exces de alimente, care se depun sub formă de grăsime, sau din cauza unor dereglări endocrine. Cele mai întâlnite boli, care duc la apariţia obezităţii, sunt cele cauzate de disfuncţionalităţi ale glandelor endocrine şi anume: hipofiza, tiroida, suprarenale.
Potrivit site-ului www.topfeminin.ro, pentru vindecarea sau ameliorarea bolii se recomandă, în primul rând, regimul alimentar, dar şi electroterapia, tratamentul balneoclimateric. Trebuie combătut abuzul alimentar, dar şi sedentarimul. Asta presupune să se realizeze un bilanţ energetic negativ, adică să se consume o cantitate mai mică de calorii şi să se sporească cheltuielile energetice.
Se impune o dietă care constă în excluderea glucidelor din alimentaţie, în special a zahărului, a grăsimilor (fiind permise doar cele vegetale – ulei de măsline), a băuturilor îndulcite, a băuturilor alcoolice. Este recomandat să se consume o zi pe săptămână numai crudităţi: varză crudă, mere, kiwi, zeamă de lămâie.
Alimente permise
• Sucuri de fructe neîndulcite;
• Sucuri de legume neîndulcite (roşii, ţelină, cartofi);
• Pâine integrală;
• Carne slabă (de vită, de pasăre, de peşte);
• Ouă;
• Brânză degresată fără sare;
• Compoturi îndulcite cu zaharină;
• Consumul de sare nu trebuie să depăşească 5 g/zi.
Alimente care trebuie evitate
• Băuturile îndulcite;
• Pâinea albă;
• Pastele făinoase;
• Laptele integral;
• Brânzeturi grase şi sărate (telemea de oaie, caşcaval);
• Fructele prea dulci (bananele);
• Carnea grasă;
• Peştele gras, peştele sărat, peştele afumat;
• Smântâna, frişca, slănina;
• Prăjituri, creme, aluaturi cu unt;
• Condimente şi sare peste cantitatea menţionată.
Alte sfaturi
Pentru a putea slăbi cu uşurinţă trebuie să ţineţi cont de următorul sfat: în fiecare zi trebuie să se consume cu 500 de calorii mai puţin (s-a ajuns la concluzia că, în medie, se consumă de către un om sănătos 2.500 de calorii). Această scădere se face progresiv, timp de patru săptămâni. În prima săptămână se reduc doar într-o singură zi cele 500 de calorii, în cea de-a doua săptămână sunt trei zile în care se consumă cu 500 de calorii mai puţin, în a treia săptămână cinci zile, iar în cea de-a patra cele 500 de calorii se reduc în toate cele şapte zile. Tot treptat se trece la scăderea consumului zilnic cu o mie de calorii. Mai trebuie reţinut şi faptul că 200 de calorii trebuie să fie date de pâinea integrală, iar cele trei mese zilnice să fie echilibrate din punct de vedere al numărului de calorii.
Pe tot parcursul regimului alimentar se ţin mai multe cure: cura de fructe – (cireşe, vişine) în fiecare zi sau o dată pe săptămână fără alte alimente; cura de lămâie – în prima zi se consumă zeama unei lămâi, iar crescător, se ajunge în cea de a zecea zi să se consume zeama provenind de la zece lămâi (cantitatea fiind destul de mare, se consumă sub formă de limonadă îndulcită cu îndulcitor). Se descreşte, ajungându-se în ultima zi la o lămâie; cura de roşii – se bea în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, un pahar de suc de roşii; cura de ţelină – 100 g suc de ţelină dimineaţa, înainte de micul dejun.