-3.5 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateTratamentul herniei de disc prin kinetoterapie

Tratamentul herniei de disc prin kinetoterapie

Un program de kinetoterapie eficient poate reduce semnificativ pentru perioade mari de timp pericolul de apariţie a durerilor lombare în cazurile de hernie de disc. Pentru aceasta, trebuie urmat un program riguros, în funcţie de cauzele care au generat suferinţa.

Un program eficient de kinetoterapie trebuie să urmărească relaxarea musculaturii contracturate şi asuplizarea trunchiului inferior (remobilizarea coloanei).
Pentru remobilizarea coloanei vertebrale lombare, basculări ale bazinului, întinderea musculaturii paravertebrale şi a muşchiului psoas – iliac, cel mai frecvent se utilizează programul Williams. La acesta se pot asocia o serie de exerciţii la spalier din poziţia atârnat, în funcţie de posibilităţile fizice ale bolnavului. Kinetoterapia se continuă şi în perioada cronică, prin consolidarea asuplizării coloanei vertebrale lombare, dar cu accent pe tonifierea musculaturii trunchiului.

Programe specifice

Scopul tonifierii musculaturii abdominale şi a celei extensoare lombare este ca, atunci când bolnavul stă în picioare, să se realizeze o poziţie neutră a bazinului şi să creeze o presiune abdominală care să fie capabilă să preia o parte din presiunea la care sunt dispuse discurile intervertebrale. Programele de kinetoterapie nu sunt standard şi este recomandată varierea exerciţiilor în funcţie de pacient. Recomandările sunt în funcţie de localizarea bolii şi de profesia pe care o are pacientul. Pentru cei care îşi desfăşoară activitatea mai mult în picioare se recomandă un program de kinetoterapie mai mult orientat spre întreţinerea şi dezvoltarea musculaturii de susţinere pe verticală a coloanei vertebrale.

Ce este hernia de disc

Solicitările foarte mari ale coloanei vertebrale la eforturi (ridicarea de greutăţi mari în poziţii incorecte) pot duce la fisurarea inelului fibros al vertebrei. Bolnavul simte o durere violentă, care nu-i mai permite să se mişte din poziţia respectivă. Dacă după acest episod îşi continuă activitatea, fisura poate înainta şi poate duce la iritarea rădăcinilor nervilor care ies din măduva spinării. Fără tratament, boala avansează şi poate duce la paralizie.
După modul de severitate a conflictului disc-rădăcină nervoasă, se descriu trei stadii de hernie de disc lombară: stadiul I – cu iritarea rădăcinii şi durere pe traiect radicular, stadiul II – compresia rădăcinii cu durere şi parastezii pe traiect radicular cu modificări ale reflexelor osteotendinoase, şi stadiul III – paralizia rădăcinii, manifestată prin dureri, parestezii, pareză sau paralizie pe membrul inferior cu traiect radicular.
Dr. Horia Alin Burileanu, kinetoterapeut Policlinica SOLARIS Craiova, strada Ecaterina Teodoroiu, nr.49, tel. 0251/418.021

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS