4.4 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateVara fierbinte, pericol pentru sănătate

Vara fierbinte, pericol pentru sănătate

Recordurile termice din această vară au adus şi numeroşi pacienţi în urgenţele spitalelor. Temperaturile de peste 35 de grade Celsius pot duce la apariţia unor boli sau la agravarea altora.

Riscurile căldurii excesive asupra organismului sunt numeroase. Este bine, de ştiut că, dacă staţi mult la soare, puteţi face insolaţie, accidente vasculare cerebrale şi toxiinfecţii alimentare.

Aceste probleme pot fi provenite prin evitarea expunerii la radiaţiile solare directe sau la temperaturi ridicate, între orele 10.00 şi 18.00, repaus prelungit la umbră şi răcoarea în locuinţă, consum de lichide neîndulcite în cantitate normală (1 – 1,5 litri pe zi), controlul tensiunii arteriale mai frecvent decât de obicei (chiar la una – două zile pentru cei hipertensivi), tratamentul corect şi neîntrerupt al afecţiunii cardiace preexistente, renunţarea la fumat şi la consumul de băuturi alcoolice.

Mijloace de apărare simple

 

1. Organismul are nevoie de cât mai multe lichide (1,5 – 2 litri/24 ore). Puteţi să consumaţi ceaiuri fără zahăr, cât se poate de calde şi nu reci, cum se obişnuieşte în general, sau să beţi apă;

2. Evitaţi cafeaua, orice alte produse care conţin cafeină, excesul de băuturi acidulate sau alcoolice, tutunul, abuzul de medicamente.

3. Consumaţi mai puţine alimente bogate în proteine şi mai multe fructe şi salate, dacă se poate cu cât mai puţină sare şi ulei.

4. Evitaţi să ieşiţi în oraş la orele prânzului, dar, dacă totuşi o veţi face, purtaţi ochelari de soare şi acoperiţi capul cu o pălărie, umbrelă sau un coif de hârtie. Nu este rău dacă aveţi la dumneavoastră şi o sticlă cu ceai neîndulcit.

5. Bolnavii de inimă sau persoanele care suferă de astm bronşic trebuie să facă tot posibilul pentru a avea un ventilator sau aer condiţionat acasă sau la serviciu sau să plece în această perioadă toridă în zone răcoroase, la munte sau la ţară.

6. În timpul zilei, la orele amiezii, nu lăsaţi geamurile larg deschise, ci acoperiţi-le cu draperii şi jaluzele.

7. Dacă apar dureri de cap prelungite, greţuri, vărsături, inapetenţă prelungită, adresaţi-vă medicului de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS