4.4 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMacul, un calmant redutabil

Macul, un calmant redutabil

Macul de câmp (Papaver Rhoeas) este o plantă anuală destul de răspândită în zonele de câmpie, cu precădere pe marginea drumurilor şi în lanurile de grâu. Înfloreşte în lunile mai – iulie, perioadă în care se recoltează numai petalele (restul plantei este toxic). Acestea se culeg dimineaţa, după ce se ridică roua, şi se usucă în locuri luminate, dar ferite de acţiunea directă a razelor solare.

Prezenţa alcaloizilor în petale îi conferă macului proprietăţi emoliente şi antispastice, fiind recomandat în calmarea tusei. În acest scop se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de petale uscate la o cană de apă. Infuzia se consumă călduţă, îndulcită eventual cu miere. Întreaga cantitate se consumă pe parcursul unei zile, în mai multe reprize. Este eficientă în tratamentul răcelii, gripei, laringitei, în bronşite şi astm bronşic.

Reduce crampele

Ceaiul de petale de mac se mai poate folosi şi ca adjuvant în insomnie, stările de agitaţie nervoasă, pojar şi scarlatină (la copii) sau pentru calmarea crampelor abdominale.

Pentru accentuarea efectului, petalele de mac se folosesc în amestec cu frunze de patlagină, flori de tei sau cimbrişor.

Macul este util şi în cosmetică. Tenul curăţat cu infuzie de petale de mac devine mai catifelat, iar ridurile apar mai greu. Pentru aceasta este suficientă spălarea feţei de două-trei ori pe zi cu o infuzie concentrată, circa trei linguriţe de petale la o cană de apă.

Atenţie!

Alte specii de mac nu au calităţi terapeutice, cum ar fi Papaver dubium, în timp ce cultivarea şi valorificarea speciei Papaver somniferum este interzisă. Din cauza conţinutului variat de morfină, existent în capsulele obţinute din această plantă, poate provoca intoxicaţii grave şi chiar moartea.

Dr. Cristiana Pîrşoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Prelungirea Horia, nr. 5, tel: 0729.063.879; 0722.538.674.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS