0.5 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDurerile de spate, o problemă curentă

Durerile de spate, o problemă curentă

În limbaj uzual le spunem „dureri de şale“, medicii le numesc lumbago, însă ambii termeni definesc durerile ce apar în regiunea lombară.

Astăzi soţia v-a pus să ridicaţi mobila din sufragerie, deoarece covorul trebuie scos şi bătut. A fost vorba de o greutate mare. Ieri v-aţi luptat singur să mutaţi biroul de la serviciu, pentru că scăpase un act important sub el, aşa că a început să vă doară spatele. Nu este de mirare, deoarece structura corporală nu poate suporta fără consecinţe excesele fizice pe care le facem uneori. Fie că aceste dureri apar în tinereţe, fie că apar la vârsta a treia, ele sunt rezultatul acţiunilor pe care le-am desfăşurat fără să ţinem cont de semnalele pe care trupul nostru ni le-a transmis.

 

De vorbă cu specialistul

 

„Cele mai frecvente dureri de spate sunt determinate de afecţiuni ale coloanei vertebrale, de cauze traumatice, neurologice sau reumatismale. Aceste dureri (algii) au fost grupate din punct de vedere al topografiei ca fiind ale coloanei vertebrale, dorsale şi lombosacrate, dintre care în practica de zi cu zi cele mai frecvente sunt ale coloanei lombosacrate, pentru că acest segment al coloanei vertebrale este cel mai solicitat din punct de vedere mecanic în activităţile zilnice. Aceste dureri ale coloanei vertebrale lombare sau ale muşchilor paravertebrali însoţite de contracturi musculare şi poziţii vicioase ale coloanei sunt des întâlnite în cabinetele medicilor de familie sau medicilor de alte specialiăţi din policlinici şi spitale (cabinete de fizioterapie, neurologie, ortopedie, medicină internă). Tratamentul acestor dureri lombare nu este empiric, cum se întâlneşte în practică, şi cuprinde ca obiective, în primul rând, calmarea durerii cu medicamente antiinflamatoare, sedative miorelaxante care sunt prescrise de medicii de specialitate“, a precizat Cherata Ioan, medic primar recuperare şi fizioterapie din cadrul Spitalului de Urgenţă. Important este şi repaosul la pat de trei – cinci zile, de obicei pe un pat mai tare. „De asemenea, pe lângă tratamentul medicamentos şi repaosul la pat, aceste algii (dureri) beneficiază de o gamă foarte largă de proceduri de fizio-chineto-terapie şi balneoterapie în cabinetele de specialitate din policlinici şi spitale sau în staţiunile balneoclimaterice de profil, Băile Herculane, Felix, Govora, Pucioasa, Litoral“, a adăugat medicul primar recuperare şi fizioterapie, Cherata Ioan.

 

Remedii de acasă

 

Bunicii noştri ştiau ceea ce ştiinţa a demonstrat abia în zilele noastre: căldura este un foarte bun remediu pentru durerile de spate. Cel mai adesea, se pun pe zonele dureroase cărămizi încălzite, sticle cu apă fierbinte sau fierul de călcat. Dar toate acestea nu se pun direct pe piele, ci sunt înfăşurate mai întâi cu un prosop. Utile sunt şi ventuzele aplicate pe zona lombară. Medicina populară foloseşte şi plantele medicinale pentru calmarea durerilor, fie prin băi ale zonei lombare, prin cataplasme, ceaiuri ori decocturi. Se pot face băi calde cu frunze de pin sau coacăz: se pun câţiva pumni de plantă în apa fierbinte din cadă şi se stă în ea aproximativ un sfert de oră. Cataplasmele cu cimbrişor sau fân, încălzite şi aplicate pe zona dureroasă, ajută şi ele la calmarea durerii. Dintre ceaiuri se recomandă infuzia din frasin, coacăz şi barba-caprei. Se beau trei – patru căni pe zi, până când durerea încetează. Dar cel mai indicat pentru a scăpa mai repede de aceste dureri supărătoare este să combini ceaiul cu baia fierbinte sau cu aplicarea fierului de călcat încălzit, cu gimnastica şi cu poziţia de dormit. Nu este de neglijat vizita în cabinetele de specialitate, unde se va prescrie un tratament medicamentos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS