0.5 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateAccidente la scăldat

Accidente la scăldat

Tot mai multe persoane caută o oază de răcorare în apa ştrandurilor sau a râurilor. În ultima vreme însă, tot mai multe accidente, adevărate tragedii, s-au produs la scăldat.

Înecul este moartea prin asfixiere cauzată de pătrunderea apei în căile respiratorii. Dacă se intervine la timp şi se face resuscitarea, victima poate fi readusă la viaţă dacă înecul a survenit de puţin timp. Este posibil însă ca persoana respectivă să rămână cu sechele grave: traume cerebrale, paralizii sau pneumonii. „Cel mai adesea, copiii nesupravegheaţi cad victime înecului. Alţi factori incriminaţi sunt nesiguranţa în înot (victimele nu ştiu să înoate), consumul de alcool, afecţiuni preexistente, adâncimea mare a apei şi vizibilitate scăzută etc“, consideră dr. Teodora Văduva, medic primar sănătate publică.

Atenţie la capcanele de pe plaje

Leziunile coloanei vertebrale apar în urma săriturilor de la trambulină. Ele interesează coloana cervicală fiind însoţite de paralizii, cei afectaţi fiind cel mai adesea tineri sub 25 de ani, susţin medicii.

„Leziunile cauzate de alunecare, cădere sau ciocnire sunt mai des întâlnite în cazul înotului subacvatic, al plonjării în ape puţin adânci sau al lovirii de pereţii bazinului sau de pietre. Aceste situaţii sunt urmate de leziuni cerebrale, dezlipiri ale retinei, răniri la nivelul scalpului şi al feţei, fracturi ale membrelor“, a spus dr. Teodora Văduva.

Leziunile produse prin tăiere sau înţepare au fost deseori constatate ca urmare a călcării pe cioburi de sticlă, resturi de tablă, cuie. Folosirea papucilor de plajă, colectarea adecvată a reziduurilor, curăţarea plajelor şi educarea populaţiei constituie principalele măsuri de prevenire a acestor accidente.

Alt risc prezent în apele din zone naturale sunt intoxicaţiile sau leziunile produse de unele specii de alge marine, animale acvatice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII