0.5 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDiabetul gestaţional, un semnal de alarmă pentru gravide

Diabetul gestaţional, un semnal de alarmă pentru gravide

 

Diabetul gestaţional se manifestă, după cum o spune şi numele, în perioada sarcinii. Totuşi, o femeie care a avut diabet gestaţional poate să dezvolte această boală la următoarea sarcină sau independent de aceasta.

Cel mai adesea, boala apare între săptămânile 24 – 28 de sarcină la femeile obeze (peste 90 de kilograme) şi cu antecedente familiale.

Greutatea copilului, alt semn

Pancreasul unei gravide cu diabet gestaţional face un efort mai mare pentru a produce insulină. Totuşi, nu se obţine suficientă pentru a scădea nivelul glicemiei din sânge, iar acest lucru poate să afecteze fătul. Pancreasul copilului va fi nevoit la rândul său să producă mai multă insulină pentru a diminua nivelul glucozei din sânge. Glucoza înmagazinată în organismul fătului poate provoca dezvoltarea peste măsură a acestuia. Naşterea va fi grea, chiar periculoasă pentru viaţa gravidei, având în vedere că bebeluşul cântăreşte mai mult de 4 kilograme. Aceşti copii vor fi predispuşi la obezitate şi diabet de tip II.

Dispensarizarea, obligatorie

Femeia cu diabet gestaţional poate să dezvolte după naştere diabet zaharat. „La peste 50% din femeile diagnosticate cu diabet gestaţional va apărea ulterior diabetul zaharat definitiv, de tip I sau II“, susţine dr. Ana Halasiu, medic internist la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Potrivit dr. Halasiu, diagnosticul se stabileşte după efectuarea testului de hiperglicemie provocată. „La 6 săptămâni după naştere, pacienta va fi reevaluată şi încadrată în una din următoarele categorii: diabet zaharat, alterarea glicemiei «a jeun», alterarea toleranţei orale la glucoză sau normo-glicemie“, a mai spus Ana Halasiu.

Prin urmare, femeia care a avut diabet gestaţional trebuie luată în evidenţă la dispensar şi să ţină legătura cu medicul de familie pentru a se stabili o conduită terapeutică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS