Sănătatea orală poate fi păstrată numai dacă ştim să ne spălăm pe dinţi. Potrivit Asociaţiei Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România, trebuie să învăţăm să folosim în mod corect periuţa de dinţi şi aţa dentară.
1. Periajul trebuie să înceapă cu curăţarea suprafeţei exterioare a dinţilor de sus, apoi a celor de jos. Pentru aceasta, fixaţi periuţa de dinţi la un unghi de 45 de grade pe dinţi şi periaţi cu mişcări scurte şi circulare suprafeţele exterioare, având grijă să curăţaţi şi şanţul gingival.
2. Curăţarea suprafeţei interioare a dinţilor din spate necesită o atenţie deosebită. Fixaţi perii periuţei de dinţi pe suprafaţa interioară a dinţilor şi periaţi cu mişcări circulare dinspre gingie spre suprafaţa de mestecat.
3. Pentru curăţarea suprafeţei interioare a dinţilor din faţă, fixaţi perii periuţei pe suprafaţa interioară a dinţilor şi periaţi cu mişcări scurte, dinspre gingie.
4. Curăţarea suprafeţelor premolarilor şi molarilor folosite pentru masticaţie se face periind cu mişcări înainte – înapoi, folosind perii din vârful periuţei pentru a ajunge în zonele greu accesibile.
5. Curăţaţi suprafaţa limbii timp de 10 secunde, cu mişcări dinspre baza spre vârful limbii. Este foarte utilă inserţia specială existentă pe dosul unora dintre periuţele de dinţi existente în comerţ.
6. După periaj, urmează curăţarea zonelor greu accesibile dintre dinţi cu ajutorul aţei dentare. Se recomandă trecerea cu grijă a aţei prin spaţiul dintre dinţi şi curăţarea fiecărei suprafeţe dentare dinspre gingie spre marginea dintelui, pentru îndepărtarea resturilor de mâncare şi a plăcii bacteriene din această zonă.
Chiar dacă aţi respectat recomandările, o dată la şase luni este bine să mergeţi la cabinetul stomatologic pentru un control periodic.