0.5 C
Craiova
duminică, 12 ianuarie, 2025

Ghidul vitaminelor

Deşi majoritatea medicilor nutriţionişti sunt de acord că nu e necesară suplimentarea alimentaţiei cu comprimate cu vitamine (asta, în cazul în care vă alimentaţi echilibrat), potrivit site-ului www.121.ro, tot ei sunt cei ce recomandă o bună cunoaştere a acestora şi a efectelor pozitive pe care le pot avea în viaţa de zi cu zi.

Potrivit sursei citate, vitaminele sunt micronutrienţi de care organismul are nevoie în cantităţi mici (de ordinul miligramelor sau microgramelor). Şi, chiar dacă este nevoie de cantităţi infime de vitamine, ele sunt extrem de importante pentru sănătate.

Vitaminele sunt clasificate în două mari grupe: solubile şi insolubile, în funcţie de capacitatea lor de a se dilua (sau nu) în apă. Cele solubile – vitaminele din „familia“ B şi vitamina C – se distrug uşor la temperaturi ridicate, în vreme ce vitaminele insolubile – A, D, E şi K – sunt mai stabile în contact cu căldura excesivă. Aceste substanţe nutritive vă sunt necesare în anumite cantităţi, în funcţie de vârstă, sex, greutate, activitate şi stil de viaţă.

Vitamina A. Este esenţială pentru aparatul reproducător şi ajută la dezvoltarea armonioasă a copiilor. Este indispensabilă păstrării sănătăţii pielii şi a părului şi pentru acuitatea vizuală. Există două forme de vitamina A disponibile pentru corp: retinolul şi betacarotenul.

Vitamina B1. Ajută la eliberarea energiei din grăsimi, proteine şi carbohidraţi pentru a putea fi utilă organismului. Este esenţială pentru sănătatea sistemului nervos şi pentru a păstra inima în perfectă stare. Are rol în fertilitate şi în dezvoltarea copiilor.

Vitamina B2. Ajută la eliberarea energiei din carbohidraţi, grăsimi şi proteine. Este necesară pentru procesul de creştere şi indispensabilă unei pieli sănătoase. Părul şi unghiile sunt, de asemenea, în formă mai bună cu un plus de vitamina B2.

Vitamina B3. Eliberează energia din carbohidraţi, grăsimi şi proteine pentru a le pune la dispoziţia organismului. Este, de asemenea, implicată în controlul nivelului de zahăr din sânge, în menţinerea sănătăţii pielii şi în funcţionarea la parametri normali a sistemului nervos şi digestiv.

Vitamina B5. Ajută la eliberarea energiei oferite de alimente şi păstrează sistemul nervos şi pielea în stare de funcţionare bună. Este necesară pentru a produce anumiţi hormoni de stres.

Vitamina B6. Este implicată în metabolizarea proteinelor, fiind, de asemenea, esenţială pentru formarea globulelor roşii ale sângelui, a anticorpilor şi a neurotransmiţătorilor. Conform ultimelor studii în domeniu, vitamina B6 ajută la diminuarea simptomelor premenstruale.

Vitamina B12. Este necesară pentru formarea globulelor roşii şi pentru funcţionarea bună a sistemului nervos, pentru creşterea şi producerea de energie.

Acidul folic. Deşi numele nu-l dă de gol, face parte tot din „familia“ B-urilor. Împreună cu vitamina B12 ajută la protecţia sistemului nervos şi este necesar pentru creşterea şi dezvoltarea celulelor nervoase şi celor reproductive. Administrarea de acid folic în timpul sarcinii este importantă pentru o viitoare dezvoltare a fătului.

Biotina. La ce ajută? Metabolizarea proteinelor şi a grăsimilor, precum şi un nivel crescut al energiei sunt principalele atuuri ale acestei vitamine B. Mai ajută şi la păstrarea sănătăţii părului şi a pielii.

Vitamina C. Este un „asistent“ de bază al fierului, ajutând la absorbţia acestuia şi astfel prevenind anemia. Vitamina C are şi rol de puternic antioxidant, care ajută la protecţia celulelor împotriva radicalilor liberi care pot creşte riscul de cancer sau de boli de inimă.

Vitamina D. În combinaţie cu calciul şi cu fosforul, este necesară pentru întărirea oaselor şi a dinţilor. În particular, ajută la absorbţia calciului, prevenind afecţiuni osoase, cum ar fi osteoporoza.

Vitamina E. Joacă rolul unui puternic antioxidant şi are printre beneficii protecţia împotriva cancerului şi a bolilor cardiovasculare. Este o vitamină esenţială pentru sănătatea membranelor celulare şi ajută la vindecarea rănilor.

Vitamina K. Ajută la coagularea sângelui după o rană sau o tăietură. Spre deosebire de alte vitamine, pe care trebuie să le supliniţi prin dietă, jumătate din necesarul de vitamina K este produs de intestinul gros, datorită unei bacterii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS