-1.7 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateRemedii naturiste cu muguri de plop

Remedii naturiste cu muguri de plop

Mugurii de plop sunt folosiţi în medicina naturistă datorită proprietăţilor expectorante, antiseptice, diuretice, cicatrizante şi calmante. Ei au o aromă plăcută şi un gust amărui. În scopuri terapeutice se folosesc mugurii de plop tremurător şi plop negru (Populus nigra). Aceşti copaci conţin taninuri care reduc iritaţiile şi durerea, uleiuri volatile cu proprietăţi antiseptice şi glicoizi care ajută la eliminarea toxinelor din organism. Substanţele active sunt concentrate în muguri, de aceea se foloseşte doar această parte a plantei. Conţinutul, aproape similar cu al propolisului, recomandă folosirea mugurilor de plop pentru calmarea arsurilor, oprirea hemoragiilor şi dezinfectarea căilor urinare în infecţiile tractului urinar.

Pentru uz extern

În tratamentul extern, mugurii de plop se folosesc sub formă de unguent sau ceai pentru băi locale şi aplicaţii cu ajutorul compreselor. Sunt deosebit de utile pentru calmarea durerilor provocate de arsuri (inclusiv cele solare), dezinfectând în acelaşi timp rănile. Băile sau unguentele sunt recomandate, de asemenea, ca adjuvant în tratamentul hemoroizilor.

Pentru prepararea unguentului se folosesc 100 de grame de muguri şi cinci linguriţe de alcool concentrat. Se lasă împreună la macerat 24 de ore, se amestecă apoi cu 100 de grame de vaselină. Poate fi folosit pentru tratamentul hemoroizilor şi fisurilor anale.

În locul unguentului poate fi folosită o infuzie concentrată, din patru linguriţe de muguri de plop la o cană de apă. Apa clocotită se toarnă peste muguri şi se lasă să infuzeze, acoperit, timp de 15 minute. După ce se răceşte, se îmbibă o bucată de tifon şi se aplică pe arsuri sau hemoroizi.

Pentru uz intern

Infuzia, preparată asemănător, dar din două linguriţe de muguri la o cană de apă, este recomandată în tratamentul cistitei. Se beau două – trei căni de ceai pe zi. Este, de asemenea, utilă în tratamentul bronşitei, astmului bronşic, spondilitei anchilozante şi ca adjuvant în cancer.

Mugurii de plop pot fi un remediu bun şi pentru răceală. Reduc febra şi calmează tusea. Pentru aceasta se prepară o tinctură din 100 de grame de muguri de plop lăsaţi la macerat zece zile la o jumătate de litru de alcool, într-un recipient închis ermetic. Se filtrează apoi, iar tinctura se păstrează în sticluţe închise la culoare. Se administrează de trei ori pe zi câte zece picături la o cană cu apă.

Infuzie la rece

Maceratul sau infuzia la rece se prepară din mugurii proaspăt culeşi. Aceştia se zdrobesc şi se amestecă apoi cu o cană de apă rece. Se filtrează imediat şi se consumă în acelaşi fel cu infuzia preparată la cald. Singura diferenţă este că, prin infuzare la rece, mugurii îşi păstrează intacte toate proprietăţile.

Dr. Cristiana Pîrşoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Prelungirea Horia, nr. 5, tel: 0729.063.879; 0722.538.674

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS