Sexul este necesar? Această întrebare nu poate avea decât un singur răspuns: da! O viaţă sexuală activă şi cât mai entuziastă poate să-ţi menţină forma fizică şi să-ţi aducă numeroase avantaje psihice.
Deşi fanii abstinenţei ar putea spune că lipsa activităţii sexuale aduce numeroase avantaje de ordin fizic şi psihic, studiile efectuate au demonstrat contrariul.
Concluzia cercetătorilor care au efectuat un studiu concludent pe un eşantion de 1.000 de bărbaţi de vârstă medie a fost că viaţa sexuală activă menţine atât corpul, cât şi mintea în formă, studiul urmărind rata mortalităţii a 1.000 de bărbaţi de vârstă medie pe o perioadă de zece ani. Cercetătorii au concluzionat că bărbaţii care au avut cea mai activă viaţă sexuală au prezentat o rată a mortalităţii cu 50% mai mică decât a celor care au practicat abstinenţa.
Avantaje
Alte studii au dovedit numeroase avantaje ale vieţii sexuale regulate:
1. Îmbunătăţeşte simţul olfactiv, după contactul sexual, celulele stem din creier transformându-se în neuroni în bulbul olfactiv (centrul mirosului).
2. Scade riscul apariţiei bolilor de inimă, contactele sexuale de trei sau mai multe ori pe săptămână reducând la jumătate riscul accidentelor vasculare sau al infarctului miocardic.
3. Ajută la menţinerea condiţiei fizice, în timpul unui contact sexual organismul arzând în medie 200 de calorii.
4. Reduce rata depresiilor, studiile demonstrând că femeile ale căror parteneri nu au folosit prezervative sunt mai puţin predispuse depresiei, în comparaţie cu femeile ale căror parteneri au folosit mijloace de protecţie. Aceasta se datorează prostaglandinei, un hormon care se găseşte în spermă şi poate regla hormonii feminini. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie folosit prezervativul, ci că persoanele care au parteneri stabili pot face acest lucru.
5. Ameliorează durerea, deoarece înainte de orgasm nivelul hormonului ocitocină creşte de cinci ori peste nivelul normal. Datorită acestuia, organismul eliberează endorfine care au un efect calmant asupra organismului, durerile de cap şi articulare fiind minimalizate în acest mod.
6. Creşte imunitatea: bărbaţii şi femeile care fac sex o dată sau de două ori pe săptămână au nivelul imunoglobulinei A mai mare cu 30 de procente faţă de cei care fac sex mai rar.
7. Control mai bun al vezicii urinare: muşchii vezicii urinare sunt solicitaţi în timpul actului sexual, astfel controlul asupra acesteia este crescut.
8. Dinţi sănătoşi: datorită etichetei sexuale, partenerii sunt mult mai atenţi la sănătatea danturii, spălându-se mai des pe dinţi.
9. O prostată mai sănătoasă: bărbaţii cu vârsta în jur de 20 de ani pot reduce riscul apariţiei cancerului de prostată cu o treime dacă ejaculează de cinci sau mai multe ori pe săptămână.
Ovidiu Călugăru