Majoritatea oamenilor suferă de efectele caniculei în această perioadă, într-o proporţie mai mare sau mai mică. Printre cele mai importante tulburări legate de căldură se numără ameţelile, crampele musculare, senzaţia de epuizare sau insolaţia.
Ameţeala şi leşinul pot să apară ca urmare a expunerii organismului pe o perioadă de timp mai mare într-un mediu (loc) foarte călduros. Aceste simptome apar mai ales dacă persoana respectivă a stat în picioare mult timp. În acest caz, sângele stagnează mai mult în partea inferioară a corpului, lipsind creierul de un aport adecvat de oxigen.
Pentru a nu se întâmpla acest lucru, evitaţi locurile foarte călduroase şi aglomerate, consumaţi lichide din abundenţă şi retrageţi-vă într-un loc răcoros, unde să puteţi sta întins, cu picioarele mai ridicate, pentru a creşte fluxul sanguin către inimă şi creier.
Senzaţia de epuizare
Senzaţia de epuizare apare după pierderea unei cantităţi importante de lichide prin transpiraţie. Primele simptome sunt setea intensă, o stare de slăbiciune, oboseală, durere de cap, crampe musculare.
Dacă se neglijează tratarea acestei stări se poate ajunge la un grad de deshidratare intensă, pielea devenind roşie, uscată, ritmul cardiac creşte, pupilele îşi măresc dimensiunea.
Persoanele cu simptomele respective trebuie să se retragă într-un loc răcoros, să se hidrateze cu apă minerală şi să pună comprese reci la nivelul capului. Dacă tratamentul nu dă rezultate în 30 de minute, atunci se apelează la ajutor medical specializat.
Crampele musculare
Crampele musculare sunt cauzate de efortul fizic intens făcut pe căldură. Din cauza căldurii, organismul transpiră şi pierde săruri minerale, îndeosebi potasiu şi magneziu. Acest lucru duce la apariţia crampelor musculare, cel mai ades la nivelul braţelor şi membrelor inferioare.
Pentru prevenire, este recomandat repausul într-un loc răcoros şi consumul de lichide. De un real folos sunt sucurile de fructe proaspete (portocale, mere), bogate în potasiu.
Insolaţia
Insolaţia este o urgenţă medicală. Ea poate pune în pericol viaţa sau se poate solda cu complicaţii majore pe termen lung. Insolaţia apare ca urmare a expunerii îndelungate la căldura excesivă sau la radiaţiile solare.
Primele simptome sunt slăbiciune, ameţeală, greaţă, gura uscată şi sete puternică. Pielea devine apoi roşie, uscată şi fierbinte, temperatura poate creşte până la 40-41 grade Celsius, putând fi însoţită de frison (senzaţia de frig).
În cazurile grave, apar dureri de cap, somnolenţă, stări de vomă, halucinaţii, delir, pierderea cunoştinţei.
La primele semne, persoana în cauză trebuie adăpostită de razele soarelui, împachetată cu cearşafuri ude, i se pun comprese reci pe cap şi se hidratează cu apă sau sucuri naturale. În cazul în care a survenit pierderea cunoştinţei, atunci trebuie apelat serviciul de urgenţă 112.
Dr. Livia-Mihaela Cîmpeanu, medic rezident sănătate publică şi management sanitar
Ce să nu faceţi
Este interzisă introducerea persoanei cu probleme într-o baie rece, cu gheaţă. De asemenea, nu este bine să se administreze aspirină şi paracetamol pentru scăderea temperaturii, acestea accentuând şi mai mult deshidratarea.
Ce să faceţi
1. Consumaţi apă minerală pentru reechilibrarea organismului.
2. Hidrataţi-vă înainte şi după efortul fizic.
3. Evitaţi plimbările între orele 12.00 – 16.00, când temperaturile depăşesc 34 – 35 grade Celsius.
4. Purtaţi îmbrăcăminte răcoroasă şi lejeră, preferabil din bumbac.
5. Protejaţi-vă capul cu o pălărie de soare sau cu o şapcă de culori deschise.
6. Evitaţi alcoolul, tutunul.
7. Consumaţi alimente uşoare, care se digeră bine, şi cu un conţinut ridicat de apă (de preferat salatele de legume şi fructe proaspete).