Mai ales acum, ca urmare a temperaturilor ridicate, dar şi a creşterii indicelui de confort termic, auzim din ce în ce mai des sfatul: „Beţi mai multă apă!“. Dar destule persoane nu respectă acest sfat, care, dacă este urmat, poate să ne ajute să fim mai sănătoşi, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic.
Organismul uman este constituit în proporţie de 70% din apă, aceasta fiind elementul esenţial pentru apariţia vieţii pe Pământ.
În prezent însă, tot mai mulţi oameni, mai ales în ţările dezvoltate, şi-au format o mentalitate greşită, mai exact aceea că băuturile răcoritoare, ceaiul şi alcoolul pot înlocui apa naturală curată.
Adevărul e că aceste băuturi conţin apă în cantităţi care ar putea părea suficiente. Dar ceea ce mulţi nu ştiu este că băuturile „surogat“ conţin, pe lângă apă, şi substanţe deshidratante, care elimină apa din organism.
Când trebuie să bem apă?
În condiţii normale, organismul uman are nevoie de 2 – 2,5 l de apă zilnic, această cantitate crescând în funcţie de temperatura exterioară, dar şi în cazul efectuării unui efort fizic neobişnuit (când în jur de 4 – 5 l de apă sunt pierdute zilnic).
Cele mai potrivite momente pentru băutul apei sunt: cu o jumătate de oră înainte de micul dejun, prânz şi cină – un pahar de apă; cu două ore şi jumătate după fiecare masă – o cantitate similară de apă, aceasta fiind însă cantitatea minimă de apă de care corpul nostru are nevoie.
O cantitate mai mare de apă este binevenită – dacă vrem să înlăturăm complet lipsa de apă, trebuie să bem cu două pahare de apă mai mult în jurul meselor mai abundente sau înainte de culcare.
Piele mai sănătoasă
Sunt foarte multe motivele pentru care trebuie să consumăm mai multă apă.În primul rând, menţinerea sănătăţii pielii. Apa poate face pielea noastră mai sănătoasă şi îi îmbunătăţeşte aspectul mai mult decât orice produs cosmetic, poate foarte scump, care însă nu este atât de eficient precum este consumul de apă. Apa este cel mai important element pentru integritatea celulară: dacă bem mai multa apă, pielea îşi va menţine elasticitatea şi supleţea, astfel prevenindu-se uscarea pielii.
Eliminarea toxinelor
Apa ajută la purificarea organismului prin eliminarea toxinelor, în special a celor din tubul digestiv. De asemenea, aparatul renal este total dependent de apă, pentru a funcţiona la capacitate normală. Funcţiile rinichilor se deteriorează o dată cu vârsta, de aceea consumul zilnic de apă în cantităţi normale este necesar pentru a preîntâmpina declinul precoce al funcţiei renale. Apa ajută la eliminarea azotului, ureei şi diferiţilor metaboliţi toxici care, dacă s-ar acumula, ar cauza disfuncţii ale multor organe, îmbătrânire prematură şi apariţia de boli.
Previne infarctul şi reglează digestia
Consumul de apă reduce riscul infarctului miocardic acut. Oamenii care beau mai mult de cinci pahare de apă pe zi au un risc mult mai mic de apariţie a infarctului, dar şi o mortalitate mai scăzută, faţă de persoanele care beau doar două pahare de apă pe zi, acestea prezentând o rată a mortalităţii ridicată în cazul infarctului miocardic acut.
Apa ingerată în cantităţi corespunzătoare este folositoare în combaterea constipaţiei. Apa e esenţiala pentru absorbţia substanţelor nutritive, digestia corectă şi reacţiile chimice din organism. Proteinele şi carbohidraţii sunt solubili în apă, fiind transportaţi în sânge prin intermediul apei.
Reduce riscul infecţiilor
Dacă oamenii nu consumă apă în cantităţi suficiente pentru organism, celulele se pot deshidrata, mai precis ajungându-se la deshidratarea cronică celulară. În acest caz, celulele nu sunt niciodată hidratate suficient, fiind mult mai vulnerabile în faţa diverselor atacuri. Sistemul imunitar este slăbit, nu mai este păstrat echilibrul nutriţional, chimic şi PH-ul se modifică, toate acestea conducând la o vulnerabilitate mărită a organismului. Germenii care în alte ocazii nu ar fi cauzat boli, datorită barierei imune, pot conduce la apariţia unor boli grave care pot avea urmări pe termen lung.
Vă menţine în formă
În general, un adult pierde prin urină,transpiraţie, scaun şi respiraţie aproximativ 2 – 2,5 l de apă. Chiar o deshidratare minoră poate conduce la apariţia cefaleei, creşterea iritabilităţii, oboseală şi scăderea puterii de concentrare. Dacă beţi apă în cantitate suficientă zilnic, veţi putea fi mai eficienţi la serviciu, cercetătorii demonstrând că în condiţii de hidratare bune nivelul oxigenului din sânge este mai ridicat. Apa în cantităţi suficiente ajută şi gândirea, studiile demonstrând necesitatea hidratării creierului uman, care este de 85% în condiţii optime. Apa este necesară şi pentru buna funcţionare a articulaţiilor şi muşchilor, atleţii recunoscând că o deshidratare medie poate conduce la apariţia crampelor musculare. Deci consumul de apa înainte, în timpul şi după efectuarea unei activităţi sportive previne apariţia crampelor musculare şi a oboselii.
Creşte masa musculară
Apa contribuie la menţinerea temperaturii normale a corpului, în cazul unei activităţi sportive prelungite apa absorbindu-se mult mai mult în aceeaşi perioadă de timp, în comparaţie cu băuturile speciale pentru sportivi sau cu o băutură răcoritoare obişnuită.
De asemenea, ajută la arderea grăsimilor şi creşterea masei musculare. A fost demonstrat ştiinţific că deshidratarea diminuează sinteza proteică, proces care contribuie la creşterea masei musculare. Sinteza proteică e un proces care necesită energie. Caloriile pot fi arse sau se pot acumula în organism, prin creşterea depozitelor de grăsime. Dacă sinteza proteinelor este oprită, mai multe calorii se vor acumula în depozitele de grăsime şi tot mai puţine vor fi arse. Consumul crescut de apă poate fi folositor pentru controlul greutăţii, prevenind confundarea senzaţiei de sete cu cea de foame.
Scăderea convalescenţei
Sfatul tradiţional „Bea multe lichide!“ pentru cei bolnavi e încă actual. Apa poate controla febra şi reînlocui fluidele pierdute.
Apa joacă rolul central în aproape toate funcţiile vitale. Lipsa de apă este principala cauză a oboselii. O scădere de aproximativ 2% a cantităţii de apă din corpul uman poate conduce la tulburări de memorie, greutăţi în rezolvarea problemelor de matematică elementară şi dificultăţi de concentrare asupra ecranului PC-ului sau asupra unui text scris.
În concluzie, apa este o substanţă fără de care viaţa nu ar putea exista. Trebuie să consumăm periodic apă proaspătă, pentru a ne menţine organismul sănătos. Apa poate fi un medicament minune pentru diverse afecţiuni precum: dureri de cap, oboseală cronică, dureri articulare şi multe altele.