-2.2 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateAccidentul vascular cerebral, urgenţă extremă

Accidentul vascular cerebral, urgenţă extremă

Un om moare la fiecare zece minute, în România, în urma unui accident vascular cerebral (AVC), numărul deceselor cauzate de aceste afecţiuni dublându-se în ultimul deceniu.

Situaţia deceselor cauzate de accidentul vascular cerebral este alarmantă şi pentru că vârsta la care apare această afecţiune tinde să scadă sub 40 de ani.

Datele pe care le au la dispoziţie specialiştii atestă faptul că în România există aproximativ 800.000 de pacienţi care suferă de boli cerebro-vasculare. În afara mortalităţii foarte mari prin AVC, o serioasă problemă de sănătate publică o prezintă numeroasele cazuri noi de boală – 240 pe an la suta de mii de locuitori. Cu această cifră, România se plasează pe unul dintre cele mai nefavorabile locuri pe plan mondial, cu o apreciere de peste 53.000 de cazuri noi în cursul anului trecut.

 

Ce este AVC?

 

Accidentul vascular cerebral, denumit şi atac, ictus, stroke (englezi) sau congestie cerebrală, este cauzat de o tulburare bruscă de irigaţie a unei părţi din creier.

În AVC, leziunea antrenează o „suferinţă“ a unei regiuni din creier. Ca urmare, mai multe funcţii ale corpului slăbesc sau dispar. Pot fi funcţii motorii (paralizii de membre), funcţii senzitive (tulburări de sensibilitate în zona feţei, membrelor etc.), funcţii vizuale (scăderea acuităţii vizuale la un ochi, vedere dublă), funcţii de limbaj (dificultate de elocuţiune sau de înţelegere a ceea ce se spune), tulburări de memorie, de echilibru.

 

Principala cauză a mortalităţii

 

Cea mai frecventă cauză a accidentelor vasculare este aterotromboza, manifestată prin apariţia unui cheag de sânge care blochează circulaţia sângelui într-un vas îngustat din cauza depunerilor de grăsimi. Manifestările clinice cele mai de temut ale aterotrombozei sunt infarctul de miocard, infarctul cerebral şi moartea subită. Îngrijorător este faptul că aterotromboza afectează oameni din ce în ce mai tineri, chiar şi de 40 de ani, aflaţi în plină putere.

Indiferent de forma de manifestare a acestei boli, ea reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, ocupând primul loc între cauzele de mortalitate în România şi în lume şi care are implicaţii socio-economice imense, costuri medicale directe şi indirecte, pensionări medicale premature, handicap fizic.

Clasificare

Accidentul vascular cerebral poate fi de tip ischemic sau hemoragic, în funcţie de modul de producere. AVC ischemic sau infarctul cerebral este cauzat de îngustarea unei artere cerebrale provocată de prezenţa unui cheag de sânge. AVC hemoragic se produce fie prin ruptura unei artere, urmată de o hemoragie intracerebrală, fie prin ruptura unui vas cerebral malformat congenital ce duce la o hemoragie meningee sau subarahnoidiană.

Dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU