Un somn liniştit ne încarcă bateriile pentru a doua zi. Atunci când nu ne putem odihni în timpul nopţii, câteva modificări în stilul de viaţă pot rezolva această problemă.
Din ce în ce mai multe persoane suferă de tulburări ale somnului. Aceste probleme sunt cauzate de obiceiurile nesănătoase şi de stres.
Un adult sănătos trebuie să doarmă între şase şi opt ore pe noapte, copiii având nevoie de mai mult somn.
Insomnia este o tulburare caracterizată prin imposibilitatea de a adormi sau prin trezirea la una-două ore de la culcare. Alte persoane se pot trezi la trei-cinci ore de la culcare sau dimineaţa devreme. În unele cazuri, deşi somnul are o durată normală, dimineaţa apare senzaţia de oboseală.
Sugestii pentru un somn liniştit:
-Nu faceţi exerciţii fizice seara deoarece riscaţi să adormiţi mai greu din cauza stimulării creierului şi a creşterii tensiunii arteriale.
-Nu beţi cafea înainte de culcare întrucât somnul va fi puternic afectat. De asemenea, dacă nu mâncaţi foarte multă ciocolată, dacă nu beţi ceai sau nu consumaţi băuturi răcoritoare înainte de culcare, calitatea somnului va fi mai bună.
-Nu mâncaţi înainte de culcare întrucât nivelul glucozei din sânge va creşte. După câteva ore, acest nivel scade, putând duce la întreruperea somnului şi la dificultatea de a adormi din nou.
-Dormiţi într-o cameră cât mai întunecată întrucât chiar şi o iluminare foarte slabă vă poate întrerupe somnul.
-Urinaţi înainte de culcare pentru că senzaţia de micţiune vă poate întrerupe somnul.
-Dacă mergeţi la baie noaptea, nu aprindeţi lumina. Oricât de ciudat ar părea acest sfat, este util deoarece producţia de melatonină (o substanţă naturală care are efect direct asupra somnului) este întreruptă în momentul în care este aprinsă lumina.
-Nu folosiţi computerul sau televizorul înainte de a adormi.
-Păstraţi-vă picioarele calde. Picioarele se răcesc în timpul somnului din cauza scăderii circulaţiei, fiind recomandabil să purtaţi şosete pentru a preîntâmpina apariţia senzaţei de frig.
-Nu beţi alcool înainte de culcare deoarece există riscul de trezire după doar câteva ore.
-Folosiţi patul doar pentru sex şi pentru somn. Nu munciţi din pat, nu citiţi, nu vă uitaţi la TV, nu daţi telefon din pat.
-Nu dormiţi mult în timpul zilei. Dacă vă simţiţi obosiţi pe parcursul zilei, nu dormiţi mai mult de 30 de minute. Dacă aveţi ocazia, mai bine plimbaţi-vă 15 minute.
-Nu vă culcaţi cu stomacul gol. Dar nici nu mâncaţi mult, după cum aţi putut citi mai sus, nivelul glucozei crescând în acest caz. Cel mai bine este să beţi o cană cu lapte sau să mâncaţi o banană.
-Dormiţi într-un pat confortabil şi folosiţi o pernă potrivită. Dacă nu dormiţi singur, asiguraţi-vă că este destul loc pentru amândoi. Stabiliţi limite în ceea ce priveşte dormitul copiilor sau al animalelor de casă cu dumneavoastră în pat.
-Expuneţi-vă luminii soarelui imediat după trezire întrucât aceasta vă reglează ceasul biologic.