-2.5 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCombaterea parazitozelor prin tratamente ayurvedice

Combaterea parazitozelor prin tratamente ayurvedice

În sezonul estival, legumele şi fructele proaspete îşi fac loc, îmbietoare, pe mesele şi în frigiderele noastre. Puţină lume ştie însă că dacă sunt consumate nespălate pot deveni principala cauză a unor afecţiuni frecvente în această perioadă, parazitozele intestinale.

 

Dintre toate categoriile de vârstă, copiii prezintă riscul de contaminare cel mai mare, risc ce sporeşte exponenţial în colectivităţi.

Părinţii identifică mai greu problema de sănătate, din cauza simptomelor care sunt comune cu cele specifice pentru alte boli: tulburări de tranzit intestinal, apetit scăzut, pierdere în greutate, comportament modificat (somnolenţă, iritabilitate). De multe ori, se ajunge la medic după mult timp de la instalarea paraziţilor şi organismul copilului suferă din cauza unor tulburări vizibile de asimilare.

În Ayurveda, parazitozele se tratează printr-o triplă abordare, care se bazează atât pe îndepărtarea cauzei, cât şi pe „repararea“ porţiunilor atacate: distrugerea paraziţilor şi eliminarea lor, refacerea florei intestinale afectate de paraziţi şi detoxifierea hepatică şi sanguină necesară în urma eliberării unor toxine şi a modificărilor de pH produse de paraziţi.

Alimentaţia recomandată în parazitoze

Se ştie că persoanele cu digestie deficitară sunt cele mai afectate de parazitoze, fapt care se datorează preferinţei paraziţilor pentru resturile de alimente nedigerate din tractul digestiv.

Din acest motiv, Ayurveda impune ca primă măsură de tratament introducerea în dietă a condimentelor. Ele curăţă flora intestinală, stimulează funcţia digestivă şi cresc peristaltismul intestinal, favorizând expulzarea paraziţilor din organism. Printre condimentele cu tipul de acţiune menţionat mai sus se pot menţiona: boia, piper negru, asa foetida, ghimbir.

De asemenea, se introduc în dietă plante şi alimente cu gust amar, care, pe lângă efectul de stimulare a secreţiilor biliare, contribuie la epurarea toxinelor de la nivel hepatic generate de ionii de amoniu eliberaţi în sânge de paraziţi. Ceaiurile de pelin, armurariu, liliac indian (neem), sucurile de grepfrut sunt câteva dintre variantele folosite pentru o detoxifiere optimă a întregului organism.

Este important de menţionat şi care sunt alimentele nerecomandate în timpul tratamentului. Laptele şi toate derivatele lui (iaurt, sana, smântână, brânză, unt) sunt interzise, deoarece reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea paraziţilor.

Remedii tradiţionale pentru eliminarea viermilor intestinali

Una dintre cele mai redutabile arme în lupta cu paraziţii intestinali este Vidang (extract de Embelia ribes), un produs sub formă de capsule care se poate administra copiilor, dar şi adulţilor. Cunoscută în India din cele mai vechi timpuri, Embelia ribes a fost supranumită „ucigaşul viermilor“, datorită proprietăţilor antihelmintice de neegalat. Cercetările moderne au demonstrat că extractul de Embelia ribes prezintă proprietăţi vermicide, în special asupra viermilor laţi, dar şi a celor inelaţi şi giardia. Efectul se datorează acidului embelic, cel mai important principiu activ al extractului.

Embelia ribes este o plantă cu gust astringent, picant şi penetrant. Se foloseşte şi extern, în asociere cu ghimbirul, pentru combaterea infecţiilor fungice şi a dermatozelor cronice. Un remediu uşor de preparat în casă este următorul: pulberea uscată de fruct se fierbe în lapte şi se administrează copiilor sub şase ani pentru stimularea digestiei şi profilaxia infecţiilor căilor respiratorii superioare.

Extractul de Embelia ribes stimulează apetitul, are proprietăţi carminative şi stomahice, favorizează o digestie completă, este laxativ şi diuretic, contraceptiv.

Administrare

Capsulele de Vidang se administrează diferit în funcţie de tipul de viermi intestinali. Pentru viermi subţiri şi Giardia se recomandă câte două capsule, de câte două ori pe zi, iar pentru viermi laţi şi alţi viermi, două capsule, de trei ori pe zi. Doza de menţinere (recomandată cel puţin două luni după ce coprocultura este negativă) este de una-două capsule de două ori pe zi. Tratamentul nu trebuie să depăşească trei luni. Copiilor între şase şi nouă ani li se administrează o capsulă pe zi. Produsul nu este recomandat gravidelor.

Dr. Cristiana Pîrşoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Prelungirea Horia, nr.5, tel: 0729.063.879; 0722.538.674.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS