Dacă asculţi muzică înainte de culcare, poţi să uiţi de număratul oilor. Vei adormi mult mai repede după ce vei asculta un CD cu jazz sau muzică simfonică.
Ceea ce se ştia din cele mai vechi timpuri, şi anume că muzica are efecte vindecătoare, este acum o certitudine, numeroase studii demonstrând efectele benefice ale muzicii asupra organismului şi în special asupra creierului.
Muzica are acelaşi efect asupra creierului ca şi sexul şi mâncarea, provocând eliberarea de endorfine, substanţe care induc o stare de bine. Muzica, prin acţiunea sa asupra chimiei naturale a creierului, stimulează concentrarea, erecţia şi menţine o stare de spirit echilibrată.
De asemenea, muzica poate ajuta la instalarea somnului, fară a fi nevoie să consumaţi somnifere, care induc somnul în mod artificial şi pot avea numeroase efecte adverse.
Rezultatele testului
Cercetătorii au demonstrat că doar 45 de minute de muzică relaxantă înainte de culcare au efectul unui somnifer. Somnul este mult mai odihnitor după ascultarea unui CD cu jazz, folk sau muzică de operă.
Studiul a fost efectuat în Taiwan, pe un grup de 60 de persoane în vârstă cu probleme legate de somn. Participanţii la acest studiu au fost puşi să aleagă între şase CD-uri cu muzică lentă, cu un tempo între 60-80, adică jazz, muzică simfonică sau folk. Ascultarea acestor genuri de muzică duce la scăderea frecvenţei respiraţiei şi a bătăilor inimii, ajutând la instalarea rapidă a somnului. Cei care au participat la test au raportat o îmbunătăţire cu 35 % a calităţii somnului în urma acestei metode, inclusiv creşterea duratei somnului de noapte şi o rată mai scăzută a apariţiei nervozităţii sau oboselii în timpul zilei.
Nu este recomandat somnul în timpul zilei
În prima săptămână a testului a fost semnalată o îmbunătăţire cu 26 %, această rată crescând o dată cu perseverenţa participanţilor la test, cu instalarea obişnuinţei.
De asemenea, persoanele în vârstă trebuie să doarmă mai puţin sau deloc în timpul zilei deoarece o durată cât mai mare de expunere la lumina solară duce la un somn mai liniştit noaptea.
Muzica instrumentală, clasică, jazz-ul şi tehno sunt potrivite şi pentru persoanele care citesc un text deoarece împiedică distragerea atenţiei. Melodiile cu un tempo mai ridicat, de peste 96 de bătăi pe minut, pot ajuta persoanele care fac curat sau gătesc.