2.8 C
Craiova
marți, 14 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateAlbirea dinţilor produce carii

Albirea dinţilor produce carii

Medicii stomatologi sunt precauţi în ceea ce priveşte recomandarea unor tratamente de albire a dinţilor, susţinând că acestea au efecte negative după câteva luni, ducând la apariţia cariilor dentare.

Pastele de albit, prin compoziţia şi specificul lor, îndepărtează o parte din smalţul care protejează dintele. Fără acest strat de smalţ, dinţii se deteriorează foarte repede. Practic, după aproximativ o jumătate de an de la folosire, încep să apară cariile şi să se extindă cu repeziciune.

Albirea dinţilor se poate face cu ajutorul pastelor care se găsesc în comerţ, dar mai există şi albirea profesionistă pe care o practică medicii în cabinetele stomatologice. Mai există o metodă de albire a dinţilor devitali (li s-a extras nervul) care se face prin introducerea de picături dintr-o soluţie care albeşte dintele din interior.

 

Albirea la domiciliu

 

Tehnica de albire se foloseşte de un anume grad de demineralizare superficială a structurilor dure dentare. Ceea ce înseamnă că pentru o anumită perioadă (până la remineralizare), dacă nu se folosesc anumite substanţe protectoare, dinţii devin vulnerabili la carii. Prin urmare, trebuie să aveţi grijă ca igiena să fie impecabilă în toată această perioadă.

Albirea la domiciliu este cea mai utilizată metodă actuală, în principal datorită costurilor reduse. Se confecţionează o machetă din plastic a dinţilor, numită gutieră, care va fi umplută cu un gel special de albire şi purtată câteva ore pe zi. O modificare semnificativă a culorii dinţilor este observată după aproximativ o lună.

 

Albirea profesională

 

Ocazional, unii pacienţi pot prezenta o sensibilitate crescută a dinţilor sau a gingiilor în timpul tratamentului, dar aceasta încetează după terminarea lui. O alternativă este albirea profesională în cabinetul stomatologic. Aceasta se poate realiza prin mai multe metode, cele mai eficiente fiind cele cu xenon-halogen şi cele cu laser (opt nuanţe într-o oră). Preţul mai mare decât al tehnicii convenţionale este compensat prin faptul că albirea cu laser este rapidă, comodă şi prezintă rezultate estetice evidente într-un timp foarte scurt.

În anumite situaţii, petele persistente nu pot fi îndepărtate total şi e necesară utilizarea faţetelor de porţelan sau a coroanelor.

 

Studiu

 

Cercetătorii americani au efectuat studii care arată că substanţa activă din produsele pentru albire poate duce la apariţia cancerului gurii chiar şi la persoanele tinere. În mod normal, acest tip de cancer apare la persoane de peste 40 de ani care fumează sau consumă băuturi alcoolice.

Peroxidul de hidrogen (apa oxigenată) din compoziţia gelurilor care se aplică pe dinţi este substanţa incriminată de cercetători. Studiile pe animale au arătat că peroxidul de hidrogen favorizează dezvoltarea tumorilor canceroase pe interiorul obrajilor, iar dacă este înghiţit poate cauza cancere gastro-intestinale.

Cercetătorii americani au mai arătat că, din şase pacienţi care au făcut un cancer oral înainte de 40 de ani, doi au utilizat produse de albire a dinţilor, în condiţiile în care nu au fumat şi nu au consumat alcool în mod constant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS