Banala aspirină previne cancerul şi bolile cardiovasculare, arată ultimele studii efectuate de cercetători americani şi britanici.
Riscurile declanşării unei boli cardiovasculare sunt reduse considerabil în urma consumului de aspirină, a concluzionat un studiu recent, efectuat pe 95.000 de pacienţi. Acest studiu a fost condus de un cardiolog de la Universitatea Duke din SUA şi a demonstrat că există diferenţe majore între beneficiile aspirinei la bărbaţi şi femei.
Administrarea regulată a aspirinei la bărbaţi este asociată cu reducerea riscului apariţiei infarctului miocardic, în cazul femeilor fiind prevenit preponderent atacul cerebral. Consumul de aspirină reduce cu 14% riscul apariţiei unui eveniment cardiovascular la bărbaţi şi cu 12 % în cazul femeilor.
Aplicaţii
Numeroase studii au demonstrat beneficiile acesteia în prevenirea diferitelor forme de cancer, dar şi a altor boli severe. S-a demonstrat recent că aspirina previne apariţia cancerului de piele, colo-rectal, de pancreas, a migrenelor severe sau a unor forme de cataractă.
Un studiu publicat în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie a demonstrat că, în urma consumului zilnic de aspirină, riscul apariţiei cancerului de piele este considerabil scăzut. „Am descoperit că persoanele care iau regulat aspirină prezintă un risc mult mai scăzut de a face cancer de piele decât celelalte persoane“, a declarat unul dintre cercetători. Doar consumul regulat, pe o perioadă lungă de timp, are acest efect, consumul ocazional neavând aceste urmări.
Alt studiu, efectuat de cercetătorii de la Oxford University, a demonstrat că persoanele care iau 300 mg de aspirină pe zi pe o perioadă de cel puţin cinci ani au un risc cu 30% mai scăzut de apariţie a cancerului intestinal faţă de persoanele care nu iau aspirină.
Beneficii
Aspirina este un medicament antiinflamator, analgezic şi antipiretic, care poate fi folosit cu succes şi în prevenirea infarctului miocardic, datorită efectului antiagregant plachetar. Dar efectele adverse ale acesteia nu trebuie trecute cu vederea, consumul de aspirină conducând în unele cazuri la afecţiuni severe.
Aspirina este eficientă în înlăturarea durerilor (de cap, nevralgii, dureri postoperatorii, dureri articulare şi musculare), scade febra şi împiedică formarea cheagurilor de sânge răspunzătoare de producerea trobozelor.
Efecte adverse
Deşi aspirina are numeroase beneficii, efectele adverse nu trebuie neglijate. Aceasta nu este recomandată în unele cazuri de astm bronşic, deoarece unii bolnavi pot fi alergici la aspirină, aceştia dezvoltând simptome accentuate după ce au luat aspirină. De asemenea, aspirina poate provoca gastrită sau chiar ulcer, în cazul consumului în exces putând apărea hemoragii digestive superioare. În cazul în care aspirina este folosită în mod excesiv pot să apară tulburări de asimilare a fierului şi carenţă de potasiu. Pentru copiii cu vârste sub patru ani, aspirina nu este recomandată din cauza riscului de apariţie a sindromului Reye. Consumul de aspirină trebuie evitat în unele cazuri de varicelă, deoarece poate apărea insuficienţă hepatică.