-3.8 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCăderea părului poate fi stopată

Căderea părului poate fi stopată

Alopecia sau calviţia este o afecţiune care apare în special la persoanele de sex masculin. Printre factorii care influenţează apariţia alopeciei se numără: îmbătrânirea, cauzele genetice, modificările hormonale, arsurile sau tratamentele locale.

Cauzele calviţiei nu sunt cunoscute, dar cercetătorii presupun că alopecia este o afecţiune autoimună, care rezultă în urma interacţiunii unor gene cu unii factori de mediu. Factorii care grăbesc apariţia alopeciei sunt cunoscuţi. Printre aceştia se numără afecţiunile dermatologice precum micozele sau parazitozele, sifilisul, regimul alimentar neadecvat, medicamentele folosite în tratamentul cancerului, fumatul, consumul excesiv de cafea, alcoolismul, unele preparate cosmetice, expunerea prelungită la soare, sărurile din apa de băut sau stresul.

 

Alopecia androgenică

 

Alopecia androgenică este cea mai răspândită, manifestarea acesteia constând în pierderea treptată a părului dinspre frunte spre creştet. Primele manifestări ale acestui tip de alopecie apar în a doua decadă de viaţă, bărbaţii cu vârstă de peste 70 de ani prezentând în proporţie de 80% alopecie androgenică. Cauza acestei forme de alopecie pare să fie excesul de hormoni androgenici. Predispoziţia genetică joacă, de asemenea, un rol destul de important.

Evoluţia alopeciei e cronică, determinând pierderea locală sau completă a părului de pe cap, dar şi a celui de pe corp. Este o afecţiune nedureroasă, în unele cazuri putând însă apărea iritaţii pe pielea afectată de alopecie. Problemele cele mai importante apărute la pacienţii cu alopecie sunt cele estetice, apărute în urma pierderii genelor şi sprâncenelor.

 

Transplantul, o alternativă

 

Bărbaţii consideră pierderea părului neplăcută, însă dezvoltă destul de rar tulburări psihice precum anxietate sau depresie din această cauză. Pe de altă parte, la femei căderea părului este, în general, asociată cu anxietatea şi depresia, deoarece acestea sunt mult mai preocupate de aspectul fizic decât bărbaţii.

Transplantul de păr este o metodă care are o rată foarte mare de succes în tratamentul calviţiei, foliculii de păr ai pacientului fiind transferaţi dintr-o zonă donatoare a scalpului în zona lipsită de păr, după transplant aceştia comportându-se în mod normal. Părul transplantat va începe să crească după o perioadă de patru-şase luni, continuând să crească pe porţiunea unde a fost transplantat pe toată durata vieţii. Transplantul de păr poate fi practicat şi în cazul femeilor, nu numai al bărbaţilor.

Sfaturi

Dacă nu suferiţi de alopecie sau aceasta este la început, puteţi să urmaţi câteva indicaţii utile.

1. Folosiţi şampoane pentru utilizare frecventă dacă vă spălaţi des părul, şampoane pentru păr gras, dacă aveţi un păr gras sau unul care se îngraşă rapid după spălare. În cazul în care aveţi un păr fragil sau uscat, utilizaţi şampoanele blânde şi hrănitoare, împreună cu o cremă de păr.

2. Evitaţi stresul şi schimbaţi-vă stilul de viaţă, deoarece stresul poate grăbi apariţia calviţiei.

3. Utilizaţi uscătorul de păr de la o distanţă de minimum 15 cm, utilizând căldura moderată pentru uscarea părului.

4. Dieta trebuie să fie bogată şi echilibrată pentru a furniza în cantitate suficientă necesarul de minerale, oligoelemente şi vitamine pentru un păr rezistent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS