3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024

Obezitatea la copil

Numărul copiilor prea graşi este în creştere. La nivel mondial, circa 10% dintre copii suferă de obezitate. Copiii obezi se transformă în adulţi obezi, care din tinereţe sunt ameninţaţi de o serie de probleme de sănătate.

Obezitatea este o boală a cărei răspândire a luat în ultimii ani proporţiile unei epidemii. Prevenirea ei depinde în mare măsură de modul în care cultivăm obiceiurile alimentare copiilor noştri. De aceea, ar trebui să-i învăţăm că hamburgerii şi cartofii prăjiţi, completaţi cu sosuri şi maioneze, se recomandă doar ocazional, deoarece, deşi bogaţi în energie, au o valoare nutritivă foarte mică. În acelaşi timp, ar trebui să supraveghem meniul zilnic al copiilor, astfel încât acesta să conţină toate substanţele nutritive de bază: proteine, zaharuri şi lipide în anumite proporţii şi cantităţi suficiente de vitamine, minerale şi fibre.

 

Când a devenit copilul obez?

 

Nu e uşor pentru părinţi să-şi dea seama care e momentul în care copilul a început să se îngraşe sau a devenit obez. De aceea, dacă observaţi că micuţul are câteva kilograme în plus, nu trebuie să lăsaţi lucrurile aşa. În primul rând, trebuie un consult medical pentru a stabili greutatea normală a copilului în funcţie de vârstă. Unii copii au o predispoziţie genetică, factor care-i face să acumuleze mult mai uşor kilogramele în plus. Dacă unul dintre părinţi (sau ambii) este obez, atunci medicul va interveni de la o vârstă foarte fragedă.

 

Televizorul favorizează creşterea în greutate

 

Există o relaţie directă între obezitate şi stilul de viaţă al unui copil. Cu cât timpul petrecut în faţa televizorului, computerului este mai mare, cu atât el este mai mult timp inactiv şi aportul de calorii este mai crescut decât consumul energetic. În cazul unui copil obez, părinţii nu trebuie să schimbe doar alimentaţia, ci şi stilul de viaţă, ajutându-l să facă multă mişcare: plimbări, jocul cu mingea, alergare, înot, mersul pe bicicletă ori alte exerciţii fizice recomandate de un specialist.

Este neapărat nevoie să dăm copilului, de la cea mai fragedă vârstă, măcar cele mai simple repere nutriţionale. De exemplu, să nu mănânce foarte mult, să nu bea la masă decât apă, să mănânce puţine bomboane, să nu mănânce prea multe produse de patiserie. De asemenea, copilul trebuie să mănânce la ore fixe, împreună cu toată familia şi, pe cât posibil, să nu mănânce nimic între mese. În locul obişnuitelor gustări dulci (napolitane, ciocolată, iaurturi dulci), la îndemâna copilului să puneţi produse proaspete (legume şi fructe).

 

Copilul trebuie convins, nu forţat

 

Atunci când e vorba de o problemă gravă de obezitate, pediatrul este cel care va pune la punct un regim care să respecte echilibrul nutriţional al copilului, pentru a nu apărea riscul compromiterii creşterii lui. Apoi, trebuie luat în considerare şi faptul că micuţul nu trebuie să aibă sentimentul frustrării. Nici nu se pune problema să-l privăm de tot ceea ce-i place, sub pretextul că-i face rău. Acest lucru l-ar putea determina să mănânce pe ascuns sau chiar să ajungă la bulimie.

Este de preferat să-i învăţăm pe copii să consume cu moderaţie alimentele cu multe calorii (croissant, chips, ciocolată, băuturi dulci) decât să le interzicem consumul acestora.

În concluzie, greutatea copiilor se poate regla mult mai uşor înainte de a ajunge la vârsta pubertăţii. De aceea, prevenirea obezităţii se face cu mai mari şanse în această perioadă.

Dr. Teodora Văduva, medic specialist igienă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS