Astenia este o stare de slăbire generală a organismului. Astenia poate afecta organismul atât psihic, cât şi fizic, intelectual sau sexual, la schimbarea anotimpului.
Astenia nu reprezintă oboseala cauzată de un efort fizic sau intelectual sau după o perioadă de încordare psihică prelungită. În aceste cazuri, după o perioadă de odihnă se va reinstala starea anterioară de confort fizic şi intelectual. Astenia constă în diminuarea resurselor energetice ale organismului care necesită o perioadă mult mai mare de refacere decât în mod normal şi care nu poate fi explicată prin susţinerea unui efort intelectual sau fizic intens. Printre simptomele asteniei se numără apariţia senzaţiei de oboseală, lipsa forţei fizice, senzaţie de neputinţă şi scăderea randamentului la serviciu.
Manifestări
Astenia are mai multe forme, printre care: oboseala musculară; oboseala intelectuală (diminuarea atenţiei, dificultăţi de concentrare, pierderea memoriei, gândire încetinită); alterarea percepţiei mediului înconjurător (intoleranţă la lumină, la zgomote, vâjâit în urechi, ameţeli, vedere înceţoşată); diminuarea vitalităţii fără manifestări depresive (lipsă de iniţiativă, inhibiţie, pierderea interesului, însingurare); alterări ale personalităţii (hipersensibilitate la mediu, iritabilitate, pierderea controlului emoţional); apariţia durerilor cu diverse localizări (dureri de cap, toracice, abdominale); apariţia tulburărilor somnului.
Dietă pentru combaterea asteniei
Astenia, deşi are nişte simptome destul de neplăcute, se tratează foarte uşor, mai ales cu ajutorul dietei. Cele mai importante sunt sursele naturale de minerale şi energie precum cerealele integrale (care pot fi consumate atât simple, cât şi cu lapte) sau fructele şi legumele în stare naturală sau în combinaţii de crudităţi. Carnea de vită este, de asemenea, bogată în proteine şi fier şi e recomandabil să fie consumată fiartă sau la grătar în sânge. Substanţele naturale ca ginsengul sau polenul sunt recomandate datorită efectului fortifiant şi tonifiant.
Exerciţiile fizice sunt foarte importante, deoarece efortul fizic în doze moderate duce la descărcări hormonale care au ca efect înveselirea. Noaptea este cel mai bine să dormiţi, nu să lucraţi sau să vă uitaţi la televizor, deoarece în timpul somnului organismul îşi reface rezervele epuizate ziua. Dacă starea de astenie persistă mai mult de două-trei săptămâni este necesar să vă adresaţi medicului pentru investigaţii.
O afecţiune de sezon
Astenia apare în cele mai multe cazuri primăvara şi toamna. La trecerea dintre iarnă şi primăvară sau odată cu instalarea toamnei, după perioada călduroasă de vară, organismul nostru devine sensibil la modificările bruşte ale temperaturii şi luminozităţii. Persoanele cele mai expuse la astenie sunt copiii şi femeile.