-6.5 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateNouă feluri de a trata gripa în mod natural

Nouă feluri de a trata gripa în mod natural

În lipsa unui medicament care să vindece răceala sau gripa, tratamentele actuale pot în cel mai bun caz să amelioreze simptomele. Dacă sunteţi răcit, puteţi lua un medicament sau puteţi recurge la mijloace naturale. Iată câteva, recomandate de Charles Inlander, preşedintele People’s Medical Society din SUA.

 

1. Suflaţi-vă nasul corect

Este mai bine să suflaţi nasul în mod regulat atunci când sunteţi răcit. Doar că atunci când suflaţi prea tare este posibil să vă curgă sânge din nas. Cea mai bună metodă de ştergere a nasului este să apăsaţi cu degetul pe o nară în timp ce suflaţi uşor cu nara cealaltă. Spălaţi-vă pe mâini după ce v-aţi suflat nasul.

 

2. Odihniţi-vă

Odihna vă ajută să vă refaceţi mai uşor şi să vă fortificaţi sistemul imunitar atunci când sunteţi răcit sau gripat. De aceea, la primele semne, ajutaţi-vă puţin. Lăsaţi treburile de-o parte, întindeţi-vă în pat şi băgaţi-vă sub o pătură.

 

3. Gargara

Clătirea gurii poate asigura hidratarea şi atenuează temporar durerea de gât. Încercaţi cu o linguriţă de sare dizolvată în apă caldă, de patru ori pe zi. Pentru a reduce „gâdilăturile“ din gât, încercaţi gargara cu o soluţie astringentă, cum ar fi ceaiurile cu tanin care închid mucoasele, sau folosiţi ceaiuri îndulcite cu miere. Puneţi o lingură de frunze de zmeur şi zeamă de lămâie într-o cană cu apă fierbinte. Amestecaţi-le cu o linguriţă de miere. Lăsaţi amestecul să se răcească şi puteţi să-l beţi când ajunge la temperatura camerei. Nu folosiţi această soluţie pentru copiii mai mici de un an.

 

4. Beţi lichide fierbinţi

Lichidele fierbinţi uşurează congestia nazală, previn deshidratarea şi calmează inflamaţia mucoaselor.

5. Baie de abur

O baie de aburi hidratează căile nazale şi relaxează. Dacă sunteţi ameţit, atunci este bine să vă aşezaţi pe un scaun când inhalaţi vaporii de apă.

 

6. Folosiţi un unguent
pentru nări

Un mic tampon îmbibat într-un unguent mentolat şi introdus în nas eliberează căile nazale şi calmează pielea iritată de la baza nasului. Mentolul, eucaliptul, şi camforul sunt ingrediente care amorţesc şi liniştesc, de aceea pot ajuta la calmarea durerii.

 

7. Aplicaţi comprese calde sau fierbinţi pentru decongestionarea sinusurilor

Temperaturile extreme vă pot ajuta să vă simţiţi confortabil. Luaţi un bandaj umezit şi lăsaţi-l 55 de secunde în cuptorul cu microunde. Verificaţi temperatura înainte de a pune pe faţă bandajul, să nu vă opăriţi. Sau folosiţi un cub de gheaţă pentru o compresă rece.

8. Dormiţi cu o pernă înaltă sub cap

Acest lucru ajută la drenarea căilor nazale. Dacă nu este suficient de înaltă, puteţi să folosiţi încă o pernă.

 

9. Nu călătoriţi cu avionul

Nu este cazul să creaţi un stres în plus căilor respiratorii, prin schimbarea presiunii. Dacă sunteţi răcit sau gripat, zborul cu avionul poate să vă afecteze timpanul ca urmare a schimbării presiunii aerului atunci când avionul îşi ia zborul sau la aterizare. Dacă trebuie să zburaţi, luaţi cu dumneavoastră un spray decongestionant al căilor respiratorii, pe care să-l folosiţi la ridicarea în aer a avionului sau la aterizare. Înghiţitul frecvent poate fi de ajutor la echilibrarea presiunii.

În anumite condiţii, simptomele unei boli grave se pot confunda cu o banală răceală şi o infecţie minoră poate evolua în ceva mult mai serios. Dacă simptomele sunt grave sau vă simţiţi mai rău pe zi ce trece, trebuie să mergeţi la medic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS