-2.2 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateRemedii pentru ciuperca piciorului

Remedii pentru ciuperca piciorului

Micozele localizate la nivelul piciorului afectează între 15-30% din populaţia adultă, peste 50% dintre persoanele cu vârsta de peste 70 de ani suferind de această boală.

Ciuperca piciorului apare cu precădere la bolnavii de diabet, vârstnici, persoane cu probleme ale circulaţiei sangvine sau la fumători. Cele mai frecvente infecţii fungice de la nivelul piciorului sunt piciorul de atlet şi micozele unghiilor.

Aceste afecţiuni sunt determinate de ciuperci care trăiesc în straturile exterioare ale pielii. Ciupercile se dezvoltă în pliurile corpului şi în porţiunile umezite de transpiraţie.

Ce este piciorul de atlet?

Piciorul de atlet apare între degetele picioarelor (în special ultimele trei degete), manifestându-se prin mâncărimi, piele umedă şi albă şi tendinţa de descuamare. Datorită scărpinatului, ciuperca se poate extinde pe suprafeţe mari. Dacă boala avansează pot apărea crăpături şi fisuri ale pielii, în special în călcâie. Datorită fisurilor pot apărea infecţiile bacteriene.

Micozele unghiilor au manifestări de intensitate mai redusă, disconfortul local fiind caracteristic. De obicei nu apar dureri. Unghia are aspect fragil, este casantă şi îngroşată. Apar striuri galbene la nivelul unghiei şi patului unghial, în unele cazuri formându-se o unghie nouă decolorată şi subţiată sub unghia afectată de infecţie. Netratate, micozele unghiilor se pot infecta sau pot contamina unghiile din apropiere şi pielea.

Tratament

Igiena strictă şi stimularea sistemului imunitar printr-o alimentaţie bogată în vitamine (A, C şi E) sunt necesare pentru a preîntâmpina dezvoltarea acestor ciuperci. De asemenea, se recomandă renunţarea la unele obiceiuri care slăbesc sistemul imunitar, precum fumatul, consumul de alcool sau excesul de medicamente (sedative, în special), dar şi respectarea unui orar strict pentru odihnă.

De cele mai multe ori, vindecarea nu survine de la sine, fiind necesară urmarea unui tratament. Diagnosticul de micoză a piciorului trebuie confirmat de medic înainte de începerea tratamentului deoarece alte maladii ale unghiilor, precum psoriazisul sau eczemele, pot declanşa simptome asemănătoare.

Remedii alternative

Tratamentul pentru piciorul atletului constă în aplicarea locală de geluri sau creme cu acţiune antifungică şi tratament oral, cu medicamente antifungice. Tratamentul oral este cel mai eficient, dar există riscul apariţiei efectelor adverse, fiind afectată funcţia hepatică. Se pot folosi ca remedii alternative soluţia de oţet diluat cu apă (1:4) sau apă sărată (4 linguri de sare la 1l de apă caldă). Picioarele se spală în aceste soluţii timp de zece minute.

Tratamentul micozelor unghiilor urmăreşte eradicarea infecţiei, profilaxia recurenţelor şi, în cazuri speciale, excizia chirurgicală a unghiei afectate de boală. Tratamentul medicamentos poate fi aplicat local şi oral, ca în cazul piciorului de atlet. Îndepărtarea chirurgicală a unghiei are loc doar în cazurile grave sau al recidivelor repetate. Remediile alternative constau în infuzie cu muguri de plop (o linguriţă de muguri la 250 ml de apă-2 căni pe zi), băi locale cu soluţii de oţet sau apă sărată ca în cazul piciorului de atlet şi folosirea alifiei de gălbenele sau propolis.

Prevenire

Măsuri împotriva apariţiei ciupercii piciorului:

– Evitaţi folosirea în comun a pantofilor, papucilor, şosetelor sau a obiectelor de îngrijire personală.

– Schimbaţi-vă şosetele frecvent şi purtaţi şosete de bumbac vara şi de lână iarna.

– Evitaţi încălţămintea fixă, cu tocuri cui sau cu vârfuri ascuţite.

– Dacă picioarele dumneavoastră transpiră des, folosiţi un antiperspirant special pentru picioare.

– Purtaţi papuci de cauciuc când mergeţi la piscină, duşuri publice sau la sălile de gimnastică.

– Spălaţi-vă picioarele frecvent şi îndepărtaţi bucăţile de piele moartă de pe suprafaţa piciorului. Uscaţi-vă cu grijă zona cuprinsă între degetele de la picioare.

– În cazul în care mai mulţi membri ai familiei folosesc trusa de pedichiură, spălaţi des ustensilele şi dezinfectaţi-le după fiecare utilizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS