-2.2 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCum să faceţi faţă frustrării

Cum să faceţi faţă frustrării

Frustrarea face parte din viaţa noastră; este o emoţie negativă, care, paradoxal, uneori poate fi şi un factor motivant în obţinerea succesului. Ea apare atunci când un obstacol exterior, un eveniment sau o persoană ne împiedică să ne atingem scopurile, când rezultatul real al unei acţiuni este sub aşteptările noastre. O consecinţă a frustrării este agresivitatea. Frustrarea reprimată duce la depresie. Iată şi câteva sfaturi care vă pot ajuta să faceţi faţă acestui stres.

Formulaţi întrebări relevante. Învăţaţi să puneţi întrebările potrivite, care, în loc să ne blocheze resursele („De ce mi s-a întâmplat tocmai mie?“, „De ce viaţa este atât de nedreaptă?“), ne deschid noi uşi: „Ce este cu adevărat important pentru mine?“.

Păstraţi-vă concentrarea – identificaţi problema. În mijlocul unei crize nu vă mai puteţi concentra. Se spune că o problemă bine definită este pe jumătate rezolvată. Pe măsură ce se desfăşoară experienţa dramatică, este cel mai bine să urmăriţi rezultatele şi să redefiniţi continuu problema.

Luaţi o pauză. Este foarte important să faceţi aceasta, pentru a nu vă lăsa obsedaţi de problemă. Vă veţi distanţa astfel de evenimentele curente. Opriţi-vă pentru un timp, faceţi o plimbare în parc, în natură. Veţi fi surprinşi să descoperiţi cât de multe resurse aveţi.

Priviţi totul în perspectivă. Frustrarea este o reacţie emoţională; nu se întâmplă în afară, ci are loc în interiorul dumneavoastră. Observaţi cu atenţie momentele când sunteţi frustraţi. Nu vă judecaţi prea aspru, pentru că nu veţi rezolva nimic; mai bine puneţi-vă întrebarea: „Peste patru ani va mai avea sens să fiu supărat din această cauză?“. Mai mult ca sigur că nu!

Faceţi haz de necaz. Suntem în permanenţă vulnerabili la stres din cauza faptului că luăm totul mult prea în serios. Învăţaţi să râdeţi de dumneavoastră sau de situaţie. Lucrurile care par enervante în prezent vor părea pline de umor mai târziu.

Cereţi ajutor! O situaţie frustrantă devine de multe ori suportabilă când este împărtăşită unui prieten. Există vreo regulă care spune că trebuie să treci singur prin toate încercările vieţii?

Dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică şi management sanitar

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS