1.2 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateFrigul, un inamic al pielii

Frigul, un inamic al pielii

Frigul poate duce la apariţia unor boli de piele, în special la persoanele cu epiderma sensibilă şi la vârstnici, se arată pe www.topmedici.ro.

Pielea este prima barieră împotriva îmbolnăvirilor. La nivelul ei se găsesc glande sebacee şi sudoripare ale căror produşi de secreţie contribuie la formarea unui film hidrolipidic de suprafaţă, cu rol antimicrobian, antiparazitar, fungistatic şi piloprotector. Temperaturile foarte scăzute pot să distrugă însă acest echilibru.

Eczema fisurară

Eczema fisurară apare pe mâini şi picioare. Clinic, debutează cu prurit (definit ca o senzaţie particulară, întâlnită doar la nivelul pielii, care determină necesitatea imperioasă de scărpinare), iar pielea este uscată, eritematoasă şi acoperită cu scuame albe. Pe gambe şi pulpa degetelor pot apărea fisuri dureroase. Mâncărimea poate să cuprindă şi trunchiul, fiind favorizată de pielea uscată, spălatul frecvent sau de vârstă (pielea îşi pierde elasticitatea).

Eczema fisurară apare la vârstnici, dar şi la tineri. Tratamentul este simplu şi constă în folosirea săpunurilor de toaletă puţin agresive, aplicarea de creme emoliente, după baie, pe pielea umedă.

Fisura mediană şi urticaria

Fisura mediană a buzei este o infecţie produsă de stafilococ. Apare în perioadele reci ale anului, la persoanele care obişnuiesc să-şi umezească buzele cu salivă. Semnele de infecţie sunt discrete, iar tratamentul constă în aplicarea unui antibiotic topic.

Urticaria la frig apare după expunerea la vânt, după băi în apă rece, după consumul de băuturi reci sau la simpla scădere a temperaturii. Se manifestă prin pete roşii, băşici şi mâncărimi pe zonele expuse la frig, care dispar în două – trei ore de expunere la căldură. Leziunile invadează mâinile, faţa sau tot corpul. În cazuri grave pot apărea umflături ale buzelor, limbii, vomă, diaree, şoc hipotensiv.

Tratament

Diagnosticul se pune, în majoritatea cazurilor, pe testul de gheaţă. Tratamentul constă în prevenirea, pe tot parcursul vieţii, a expunerii îndelungate la frig. Ca medicamente se pot administra, la recomandarea medicului, antihistaminice sau antidepresive triciclice. Persoanele care fac urticarie la frig trebuie să evite sporturile de iarnă şi consumul de alimente şi băuturi reci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS