10.6 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCreierul uman, programat să mănânce gogoşi

Creierul uman, programat să mănânce gogoşi

Cercetătorii americani au descoperit că mania lui Homer Simpson pentru gogoşi are o bază reală. Cunoscutul personaj de desene animate care nu-şi poate ţine mâinile departe de aceste bunătăţi a inspirat un grup de oameni de ştiinţă de la Northwestern University, Chicago, care au reuşit să afle că suntem programaţi să ne placă gogoşile. Atunci când unei persoane îi sunt oferite gogoşi, creierul uman se activează, spun cercetătorii, citaţi de dailymail.co.uk.

Studiul a fost făcut pe mai mulţi voluntari, cărora le-au fost arătate imagini cu o gogoaşă cu cremă şi o şurubelniţă. Le vederea gogoşii, participanţilor „li s-au aprins beculeţele“ sau, altfel spus, li s-au activat centrii nervoşi din creier, responsabili de satisfacerea nevoilor alimentare. Pofta a fost atât de mare, încât creierul lor a ajuns la surmenare. Pofta a dispărut abia după ce voluntarii au mâncat câte opt gogoşi.

Cercetătorii au descoperit două zone în creier care s-au activat la vederea imaginii gogoşii. Una dintre ele corespunde sistemului limbic, o zonă ancestrală care se găseşte la toate finţele, de la broaşte la oameni. „Această zonă indică nu numai că există senzaţia de foame, ci şi că există mâncare disponibilă“, a explicat profesorul Marsel Mesulam, coordonator al studiului.

După sistemul limbic este activată reţeaua atenţiei spaţiale, care se concentrează pe gogoaşă, hotărând că aceasta este mai importantă decât şurubelniţa.

Concluzia acestui studiu a fost că în creier există un sistem complex care ajută la direcţionarea atenţiei asupra unor lucruri din mediul înconjurător relevante pentru nevoile personale, de exemplu, alimentele, în situaţia în care persoanei respective îi este foame.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII