6.7 C
Craiova
vineri, 24 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateContraindicaţiile vaccinării

Contraindicaţiile vaccinării

Există situaţii în care vaccinarea, în loc să ferească de boli, poate face mai mult rău. Este cazul suferinzilor de anumite boli cronice, al gravidelor sau al persoanelor alergice.

 

Vaccinarea salvează vieţi, ajutând organismul să lupte eficient împotriva unor germeni foarte periculoşi, dar poate face şi rău în anumite situaţii – este mesajul pe care autorităţile medicale îl transmit populaţiei în perioada 21 – 27 aprilie 2008, în aşa-numita Săptămână a vaccinării.

Vaccinarea este o metodă de prevenire a unor boli cum ar fi poliomielita, difteria, tetanosul, gripa sau rabia. În compoziţia vaccinurilor intră germeni omorâţi sau tulpini cu virulenţă atenuată care stimulează producerea de către organism a unor anticorpi protectori împotriva agenţilor patogeni.

Cea mai mare parte a acestor imunizări se fac în primii ani de viaţă, în baza unui calendar, la cabinetul medicului de familie. Există totuşi destul de multe situaţii în care vaccinarea nu este recomandată.

Gravidele se pot vaccina împotriva poliomielitei şi tetanosului

În anumite situaţii, vaccinarea poate să agraveze boala sau chiar să pună în pericol viaţa unei persoane, spun medicii specialişti ai Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj. „În cazuri de casexie, agamaglobulinemie, neoplasme sau hemopatii maligne, de exemplu, organismul nu produce anticorpi şi atunci vaccinarea agravează boala. La fel se întâmplă dacă răspunsul în anticorpi este insuficient, dacă persoana respectivă are o boală infecţioasă, este în convalescenţă, are imunitatea scăzută sau dacă tocmai a contractat boala respectivă“, a spus dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică la ASP Dolj.

În perioada sarcinii sunt interzise vaccinările cu virus viu în primele trei luni (risc teratogen). Se pot administra doar anatoxină tetanică şi vaccinare antipoliomielitică cu virus omorât.

Precauţii pentru bolnavii cronic

Persoanele care suferă de boli cronice trebuie să ştie că multe dintre vaccinuri le pot agrava starea. Iată unele contraindicaţii pentru astfel de boli:

1. TBC evolutivă – vaccinarea poate agrava boala;

2. Nefropatii cronice cu sediment patologic în urină – se pot vaccina BCG, antipolio, antitetanic, antivariolic, antiholeric;

3. Diabet zaharat – se poate vaccina antipolio, antidifteric, antitetanic;

4. Boli cardiovasculare decompensate şi tulburări de ritm – se evită vaccinarea;

5. Afecţiuni neurologice – se evită vaccinurile preparate din bacteriile sau virusurile cu neurotropism;

6. Boli hepatice cronice – se evită vaccinarea;

7. Afecţiuni cutanate alergice – eczema constituţională contraindică vaccinarea BCG şi antivariolică;

8. Boli alergice – astmul bronşic sau stările care denotă o constituţie alergică (urticaria şi eczema de contact nu reprezintă contraindicaţii absolute).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS