6.7 C
Craiova
vineri, 24 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateOchiul bionic, o speranţă pentru nevăzători

Ochiul bionic, o speranţă pentru nevăzători

Cercetătorii americani au creat primul ochi bionic, dispozitiv cu ajutorul căruia nevăzătorii vor putea vedea din nou sau pentru prima dată. Totul se realizează cu ajutorul unei camere video de dimensiuni miniaturale, care poate fi implantată în interiorul globului ocular.

 

Camera video de mărimea unui bob de mazăre poate fi implantată cu uşurinţă în interiorul globului ocular. Ea va fi legată de o retină artificială care transmite imaginile în mişcare la creier, prin intermediul nervului optic.

În spatele proiectului se află Mark Humayun, profesor de oftalmologie şi inginerie biomedicală la Doheny Eye Institute din SUA, care a declarat: „Camera are dimensiuni foarte mici şi consumă extrem de puţină energie, astfel ca poate fi introdusă cu uşurinţă în globul ocular şi se poate sincroniza cu mişcările ochiului“.

Cercetătorul a precizat că, în următorii trei-cinci ani, această tehnologie va avansa şi că ochiul bionic va deveni accesibil pe scară largă.

 

Un implant în spatele retinei

 

Unii pacienţi beneficiază deja de pe urma unei tehnologii asemănătoare, dezvoltată de acelaşi institut american, în colaborare cu compania Second Sight.

Dispozitivul Argus poate reda vederea pacienţilor care şi-au pierdut-o în urma unor maladii ereditare, precum retinita pigmentară sau degenerarea maculară. Argus este format dintr-o cameră video inclusă într-o pereche de ochelari şi un implant situat în spatele retinei. Camera video din ochelari captează imagini convertite ulterior în semnale electrice transmise wireless (fără fir) spre implantul din spatele retinei. Semnalele electrice sunt decodate de către electrozii din implant, astfel fiind obţinute imagini rudimentare alb-negru, care sunt transmise prin nervul optic către creier.

 

A fost oarbă timp de zece ani

 

Linda Moorfoot este unul dintre puţinii pacienţi care folosesc dispozitivul Argus. Aceasta a fost complet oarbă timp de zece ani, din cauza unei maladii ereditare. După implant, Linda poate vedea imagini rudimentare, alb-negru. În cazul acesteia, s-a folosit un implant format din 16 electrozi. De curând, chirurgii americani au implantat unor pacienţi dispozitive cu 60 de electrozi. Cu ajutorul acestor implanturi, imaginile vor fi mult mai clare. În prezent, cercetătorii lucrează la un alt tip de implant, cu 1.000 de electrozi, care va permite recunoaşterea trăsăturilor faciale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII