Cercetătorii francezi recomandă inscripţionarea obligatorie a alimentelor care conţin grăsimi de origine industrială, cum ar fi margarina, cipsurile, pâinea etc. Acizii graşi din aceste alimente dublează riscul cancerului de sân.
Femeile care au în sânge un nivel ridicat de grăsimi de origine industrială, de genul celor existente în margarină, riscă de două ori mai mult să se îmbolnăvească de cancer de sân, susţin cercetătorii francezi de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM) şi de la Institutul „Gustave Roussy“.
Efectele nesănătoase ale grăsimilor de origine industrială, în special ale acizilor graşi trans, erau cunoscute de mult timp, însă abia acum s-a putut face o legătură clară cu declanşarea cancerului. Cercetătorii francezi au studiat probe de sânge colectate între 1995 şi 1998, de la 25.000 de femei din 100.000 de participante la test. Pentru a vedea efectul alimentelor bogate în acizi graşi trans asupra sănătăţii, ei au măsurat diferiţi biomarkeri din alimentaţie în sânge. După efectuarea testelor, au fost alese datele de la 363 de femei diagnosticate cu cancer de sân şi a fost comparat nivelul acizilor graşi cu cel al probelor recoltate de la 702 femei sănătoase.
Procesele industriale ar trebui limitate
Rezultatele au fost concludente: nivelul acizilor graşi trans era de două ori mai mare la femeile bolnave de cancer. Din acest motiv, cercetătorii francezi recomandă introducerea obligativităţii inscripţionării alimentelor care conţin acest tip de grăsimi pentru a avertiza consumatorii. „În acest stadiu, nu putem decât să recomandăm o diminuare a consumului de alimente procesate, sursă de acizi graşi trans de origine industrială. Procesele industriale de obţinere a acizilor graşi trans ar trebui limitate, aşa cum se întâmplă în Danemarca de câţiva ani. În materie de reglementări, pe eticheta alimentelor procesate ar trebui să fie trecut conţinutul în acizi graşi trans“, se arată în concluziile raportului.
Acizii graşi trans industriali se obţin prin hidrogenarea parţială a uleiurilor vegetale şi se găsesc în margarină, pâine, produse de patiserie, prăjituri, cipsuri, cocă pentru pizza şi alte alimente procesate.
Ce este margarina
Margarina este un amestec de acizi graşi de tip trans. Ea se obţine din grăsimi vegetale care se supun procesului chimic de hidrogenare în prezenţa unui catalizator, pentru a se întări. În felul acesta, grăsimile lichide de tip cis din plante sunt transformate în unele solide de tip trans, cu care organismul nu este obişnuit. Pentru că nu sunt asimilate, acestea din urmă se depun pe pereţii vaselor de sânge, ducând în timp la sclerozarea lor, cu toate efectele nefaste cunoscute asupra inimii şi circulaţiei sângelui.