Iritaţiile din jurul ochilor şi eczemele sunt afecţiuni greu de tratat, dar pentru care produsele naturiste pe bază de frunze sau coajă de nuc pot fi un tratament eficient.
Nucul este un arbore originar din Persia. A fost adus în Europa de greci, în Antichitate, şi de atunci s-a răspândit peste tot în lume. Creşte foarte repede, astfel încât poate ajunge până la o înălţime de 30 de metri.
Frunzele sale produc iod, care împiedică dezvoltarea altor plante în imediata apropiere a lor. Chiar şi rădăcina produce substanţe chimice, care nu permit încolţirea altor plante în vecinătate.
De la nuc sunt folosite în scopuri terapeutice fructele, scoarţa şi frunzele.
Nucile şi scoarţa
Nucile conţin chinone, ulei, tanin şi acizi graşi esenţiali, cum ar fi acizii cislinoleic şi alfalinolenic.
Coaja nucilor verzi are, de asemenea, efecte terapeutice. Ea se poate folosi sub formă de infuzie pentru tratamentul diareei cronice sau pentru stoparea căderii părului. Chiar şi persoanele cu anemie pot folosi infuzie preparată din coji verzi de nuci.
Uleiul extras din nuci verzi este foarte bun pentru femei. Cele care suferă de disfuncţii menstruale pot include zilnic în regim două linguriţe de ulei neprocesat, pentru a ajuta la rezolvarea acestor probleme. Uleiul este format din acizi graşi, din care acidul linoleic are o pondere de 50%, fiind recomandat în alimentaţia dietetică, pentru prevenirea aterosclerozei.
Scoarţa de nuc se foloseşte sub formă de decoct sau tinctură pentru tratarea constipaţiei, digestiei lente, a unor boli de piele sau pentru stimularea ficatului.
Frunzele
Frunzele de nuc pot fi folosite sub formă de infuzie pentru spălarea ochilor, îndepărtând iritaţiile din jurul acestora şi pentru stimularea poftei de mâncare. Infuzia are efecte şi în tratamentul extern, în cazul eczemelor, zgârieturilor şi al rănilor, grăbind vindecarea.
Tinctura din frunze de nuc diluată cu apă se foloseşte în tratamentul conjunctivitei şi al blefaritelor.
Frunzele sunt folositoare pentru persoanele care suferă de acnee, eczeme sau pecingine. Taninul astringent este un important ingredient care pătrunde în piele, conferindu-i rezistenţă împotriva alergiilor şi bolilor produse de microbi. Acelaşi tanin protejează împotriva transpiraţiei excesive, curăţând porii şi reducând secreţia glandelor sudoripare
Tot în compoziţia frunzelor se află substanţe cu proprietăţi antibacteriene (iuglona) şi vitamina C, o armă eficientă pentru întărirea sistemului imunitar.
Insecticid
Extractele din frunze şi coji verzi de nuci se folosesc în cosmetică pentru prepararea unor creme, loţiuni şi pentru colorarea pielii. De asemenea, sunt utilizate şi pentru obţinerea unor vopsele şi şampoane colorante pentru păr. Frunzele de nuc proaspete, aşezate în încăperi, au, datorită conţinutului în iuglonă, proprietăţi insecticide.