Substanţele chimice din vopseaua de păr obişnuită usucă în timp părul şi îl distrug. Pentru a preveni acest lucru, puteţi folosi Henna, o plantă cu efect colorant, care îndepărtează totodată mătreaţa, micozele şi infecţiile produse de bacterii.
Henna sau Lawsonia inermis este o plantă care creşte din abundenţă în Orientul Mijlociu. Este folosită de 5.000 de ani pentru vopsirea părului şi a pielii. Henna colorează părul în roşu, însă în amestec cu alte componente (ceai de muşeţel, cafea sau indigo) se pot obţine şi alte nuanţe, de la blond până la castaniu, păstrându-şi tenta roşiatică.
De asemenea, nuanţele diferă în funcţie de zona de provenienţă. Henna adusă din Egipt şi Pakistan dă o culoare portocalie părului,iar cea iraniană este mai fină şi colorează în roşu intens.
Se găseşte la plafar, sub formă de pudră, şi trebuie preparată înainte de aplicare.
Cel mai întâlnit sortiment este Henna Sonia, care se găseşte în trei variante: mahon, castaniu deschis şi roşu.
Pentru vopsirea părului de mărime medie este suficientă o cantitate 100 de grame. Se amestecă pudra cu apă fierbinte (450-500 de mililitri), un gălbenuş de ou şi o lingură de ulei de măsline (sau balsam de păr). Se obţine o pastă care se va putea aplica uşor pe păr.
După aplicare, se acoperă părul cu o pungă şi se lasă vopseaua să acţioneze două ore. Apoi se îndepărtează cu apă caldă, iar la sfârşit părul se va trata cu balsam.
După două-trei zile, culoarea părului se accentuează. Nuanţele mai deschise nu prind pe un păr mai închis la culoare, iar firele albe se colorează mai greu. Dacă nu vă place culoarea obţinută, este bine să aşteptaţi cel puţin o lună înainte de a folosi o vopsea obişnuită, pentru că mai devreme s-ar putea să nu prindă.