O plantă cu proprietăţi astringente şi antiinflamatoare, excelentă pentru tratarea problemelor menstruale, Creţişoara se foloseşte şi în cosmetică
Creţişoara (Alchemilla vulgaris) era folosită de popoarele antice pentru tratarea rănilor în medicina naturistă. Datorită proprietăţilor ei astringente şi antiinflamatoare, planta opreşte sângerările şi ajută la prevenirea infectării rănilor. Planta conţine taninuri, compuşi glicozidici ai acidului elagic, acid salicilic. Creţişoara se recunoaşte uşor după frunzele rotunde, încreţite pe margini. Planta se înmulţeşte prin seminţe, invadând în scurt timp grădina.
Aceasta şi alte specii de Alchemilla ajută la reducerea simptomelor menopauzei, durerilor asociate cu ciclul menstrual şi, de asemenea, la ameliorarea sângerării excesive, modificând corespunzător debitul fluxului menstrual. Cu alte cuvinte, este un astringent uterin folositor, care poate fi utilizat în menoragie şi metroragie. Calităţile astringente joacă un rol important în tratamentul diareei şi poate fi folosit pentru gargară, în candidoza bucală, herpes şi laringită.
Utilizare
Pentru obţinerea ceaiului, se toarnă o cană de apă fiartă peste două linguriţe de iarbă uscată şi se lasă să infuzeze timp de 10-15 minute. Se beau trei căni pe zi. Pentru diaree sau pentru spălarea gurii, se prepară un ceai concentrat prin fierberea plantei câteva minute, pentru extragerea taninului.
Atenţie! Creţişoara poate interacţiona cu anumite medicamente, cum ar fi Pitocina, o formă sintetică a Oxitocinei, care se administrează pentru stimularea contracţiilor uterului în timpul naşterii.
Creţişoara se foloseşte şi în cosmetică. Iată cum se poate obţine o cremă hidratantă pentru îngrijirea mâinilor. Aveţi nevoie de: două linguriţe de fulgi de ovăz mărunţiţi fin, o linguriţă de ceai de creţişoară, o linguriţă de ulei de avocado, o linguriţă de zeamă de lămâie şi o linguriţă de glicerină. Amestecaţi totul până când se formează o pastă omogenă. Aplicaţi pe mâini seara, lăsaţi o jumătate de oră, spălaţi şi hidrataţi mâinile, ca de obicei, cu loţiunea sau crema obişnuită. Ceaiul de creţişoară folosit este un decoct foarte concentrat, obţinut prin fierberea plantei în apă, timp de 15 – 20 de minute.
Oţet de plante pentru baie
Amestecaţi lavandă cu frunze de creţişoară mărunţite, petale de trandafiri, puţin oţet de mere şi lăsaţi să stea două – patru săptămâni. Se filtrează, iar lichidul se foloseşte ca loţiune tonică pentru faţă sau ca adaos în apa de baie.
Baie de abur pentru faţă
Cu o mână de frunze de creţişoară, sângele-voinicului, violete, limba-mielului, lavandă şi câteva căni de apă, se prepară o infuzie pentru baia de aburi, într-un bol de porţelan. După 10-15 minute de stat cu faţa deasupra aburilor, se tamponează uşor cu un prosop uscat şi moale şi se aplică o cremă hidratantă.