Durerea de sân este cea mai obişnuită problemă a femeilor.
Există două tipuri de durere: ciclică şi neciclică. Durerea ciclică apare în timpul perioadei premenstruale şi dispare la sfârşitul ciclului menstrual. Această durere este hormonală. Durerea neciclică apare intermitent sau continuu şi nu este asociată cu ciclul menstrual. Acest tip de durere poate începe înaintea instalării menopauzei şi, deseori, continuă şi după aceea. Durerea neciclică la sân poate fi cauzată şi de o scădere în nivelul progesteronului.
Ce puteţi face
Atunci când durerea se intensifică, este nevoie să mergeţi la medic. El vă poate recomanda să faceţi teste precum mamografia sau ultrasunetele pentru detectarea unor noduli. Chisturile benigne la sân sunt cauzele cele mai frecvente ale durerii şi tratamentul acestora va da imediat rezultate.
Femeile sub 35 de ani ar trebui în primul rând să-şi facă un examen fizic. O mamografie sau ultrasunetele pot fi făcute pentru o evaluare ulterioară la femeile între 30 şi 35 de ani.
Femeile peste 35 de ani ar trebui să facă o mamografie, dacă aceasta nu a fost făcută cu şase luni înaintea începerii durerilor. Dacă se simt noduli la nivelul sânului, atunci trebuie făcută o ecografie.
Durerea mai poate fi cauzată şi de întinderi musculare, probleme cu plămânii şi afecţiuni cardiace. Acestea pot fi infirmate de un examen medical sau de istoria medicală a pacientei.
Cum scăpăm de durere
Durerea ciclică sau premenstruală de sân poate fi diminuată prin reducerea sării din alimentaţie, o doză de diuretic slab, o doză cu contraceptive orale, un calmant (aspirină, paracetamol, ibubrofen) sau prin purtarea unui sutien cu susţinere.
Durerea neciclică poate fi diminuată prin reducerea consumului de alimente care conţin cafeină, cum ar fi cafea, cola, ceai sau ciocolată, administrarea de Vitamina E sau Vitamina B Complex. Un sutien lejer poate ajuta în timpul nopţii, iar un sutien cu susţinere, în timpul zilei. Paracetamolul şi agenţii antiinflamatori pot, de asemenea, să scadă în intensitate şi chiar să oprească durerea. Pentru cazurile mai grave există medicamente speciale, însă acestea au efecte secundare neplăcute.