Copiii şi sugarii necesită protecţie specială în perioadele de caniculă. Pentru a preveni îmbolnăvirea lor, medicii Inspecţiei Sanitare de Stat au emis o serie de recomandări foarte importante, pe care părinţii trebuie să le ia în considerare. Ei trebuie să-i asigure micuţului un ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Alimentaţia nu trebuie schimbată şi, mai ales, nu trebuie introduse în această perioadă alimente noi în meniul celui mic. Copilul trebuie să bea multă apă, iar sugarii vor fi alăptaţi ori de câte ori cer, pentru o hidratare corespunzătoare.
Îmbrăcămintea va fi lejeră, cu hăinuţe din materiale textile comode. Copilul nu trebuie scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi şi, obligatoriu, cu pălăriuţă de soare pe cap, pentru a preveni insolaţia. Pentru o hidratare corespunzătoare, se recomandă apa, ceaiul foarte slab îndulcit, fructele proaspete bine spălate ş iiaurtul. Un pahar de iaurt asigură aceeaşi hidratare ca unul de apă.
Baia zilnică este obligatorie
Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanţi. Se va evita, în acelaşi timp, consumul de cafea sau de alcool şi vor avea grijă să menţină o igienă riguroasă a sânului.
La cel mai mic semn de suferinţă a copilului sau a mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică.
O atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Micuţul va fi îmbrăcat cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate, iar mama se va îngriji de igiena riguroasă a acestuia. În acest sens, copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi şi, obligatoriu, seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie.
Preşcolarilor li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei. Pentru copiii aflaţi în tabere se vor asigura condiţii corespunzătoare de cazare. Alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete. Se va avea în vedere hidratarea corespunzătoare a copiilor, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă, preşcolarii având capul protejat de pălăriuţe. Scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub supravegherea însoţitorului.